Різдво на Суспільному — фільм про «Щедрик», різдвяні богослужіння та флешмоб на радіо

Різдво на Суспільному — фільм про «Щедрик», різдвяні богослужіння та флешмоб на радіо

23 гру. 2022

У ніч з 24 на 25 грудня християни в Україні відзначають Різдво Христове за григоріанським та новоюліанським календарями. З нагоди різдвяних свят Суспільне Мовлення підготувало низку тематичних проєктів на теле-, радіо- та цифрових платформах. Серед них — прем’єра документального фільму «Щедрик проти “русского міра”», трансляції різдвяних богослужінь з Києва та Ватикану, показ вертепних дійств, святковий флешмоб на радіо та ще низка інтерв’ю зі священнослужителями, котрі протидіяли окупаційній владі.

Читайте також: Сергій Притула озвучив «Хоробру казку» від Суспільного

25 грудня о 16:30 Перший телеканал Суспільного Мовлення у межах марафону «Єдині новини #UAразом» покаже новий документальний фільм «Щедрик проти “русского міра”», який порушує питання протидії російській культурній експансії та пропаганді, питання культурної дипломатії України та місця українського культурного продукту у світі. Фільм створено на замовлення телеканалу Суспільне Культура командою «Prosto production». 

Дивіться проєкт «Щедрик проти “русского міра”» 25 грудня о 20:25 на телеканалі Суспільне Культура.

Також телеканал Суспільне Культура покаже низку художніх фільмів до Різдва: 

  • 24 грудня

– О 22:00 (з повтором 25 грудня о 16:55) дивіться різдвяну комедію «Нянька на Різдво».

  • 25 грудня

– О 15:00 дивіться романтичну мелодраму «Прекрасне чудовисько».

– о 22:30 — драматична кінострічка культового режисера Джима Джармуша «Патерсон».

У суботу та неділю Суспільне Культура транслюватиме традиційні різдвяні богослужіння з Києва та Ватикану.

  • 24 грудня 

– О 18:00 в ефірі телеканалу Нічна Різдвяна Меса (Пастирка) Римсько-католицької церкви в Україні з храму св. Олександра в Києві;

– о 20:30 відбудеться трансляція Нічної Різдвяної Меси під проводом Святішого Отця Франциска в базиліці Святого Петра. 

  • 25 грудня

– О 13:00 в ефірі телеканалу покажуть Різдвяне привітання й Апостольське благословення для Риму і цілого світу «Urbi et Orbi» Святішого Отця Франциска з площі Святого Петра у Римі, яке Папа традиційно виголосить більш ніж 50-ма мовами. Церемонію коментуватиме головний редактор Дирекції телебачення Суспільного Мовлення Юрій Макаров та священник  Римсько-католицької церкви Отець Олександр Зелінський;

– о 13:30 телеканал покаже Різдвяну Святу Месу Римсько-католицької церкви у Києві.

Вже о 22:00 у програмі «Культурний інстинкт» ведуча Єлизавета Цареградська у розмові з  журналістом, телеведучим, письменником, головою комітету Шевченківської премії Юрієм Макаровим поговорять про традиції Нового року насаджені росією, а також як саме імперія впливала на українські традиції та відчуття. Звідки узялися Дід Мороз, Санта Клаус і традиційна ялинка та звідки беруть початок різдвяні традиції у Європі? 

25 грудня на місцевих телеканалах Суспільного покажуть літургію з козацької церкви, старовинний вертеп та колядки в сучасній обробці, записані на Поділлі. 

О 9:00 на місцевих телеканалах Суспільного дивіться пряму трансляцію Різдвяної божественної літургії за новоюліанським календарем з Чернігівського кафедрального собору Святої великомучениці Катерини. Трансляцію готує команда Суспільне Чернігів.

Об 11:00 дивіться на місцевих телеканалах вертепне дійство у селі Жабинці, що на Тернопільщині. Це дійство команда Суспільне Тернопіль відзняла ще до початку повномасштабної війни. Це не лише вертепна історія, а й вкорінені в життя людей різдвяні традиції, започатковані у 50-х роках минулого століття.

Об 11:25 глядачі регіональних телеканалів почують «Святковий мікс»  — колядки та щедрівки в сучасній обробці, виконані на скрипці. Записала їх торік команда Суспільне Хмельницький.

Онлайн-трансляція — на сайтах телеканалів мовника.

  • Українське Радіо

24 грудня о 21:00 у програмі «На часі. Культура» слухачі почують історію всесвітньовідомого «Щедрика» Леонтовича: від першого тріумфального виконання у 1922 році Українським національними хором під орудою Олександра Кошиця у США до «Щедрика», який пролунав зі сцени легендарного Карнегі-холу через сторіччя — у 2022 році. Розповідатиме історикиня Тіна Пересунько.

25 грудня об 11:40 ведучий Українського Радіо Роман Коляда говоритиме в ефірі не лише про різдвяні традиції, а й розкаже, чи готова Україна перейти до святкування Різдва за григоріанським календарем, що для цього потрібно і скільки на це може знадобитися часу. І, головне, як дійти згоди у цьому питанні.

25 грудня о 16:40 журналістка Українського Радіо Ірина Жданова у своєму сюжеті спробує розібратися, які традиції святкування Різдва є нашими національними, а які нам нав’язали росія та Радянський Союз. Допомагатиме їй у цьому етнографка Галина Олійник

  • Радіо Культура

24 грудня о 20:30 на Радіо Культура — жива трансляція Різдвяної меси з Ватикану: святкове богослужіння під проводом Папи Римського Франциска. Ведучий — Євген Захарченко. Упродовж ефіру церемонію коментуватиме священник Української греко-католицької церкви отець Тарас Жеплінський.

Перед трансляцією в ефірі Радіо Культура звучатиме спеціальна добірка класичної новорічно-різдвяної музики, а також джазові обробки відомих різдвяних хітів у виконанні Біг-бенду Західнонімецького радіо.

24 грудня о 22:00 на Радіо Культура звучатиме «Різдвяна пісня в прозі» — радіопостановка класичної різдвяної історії Чарльза Дікенса у виконанні народного артиста України Олексія Богдановича. Авторка постановки — Наталія Коломієць, звукорежисерка й авторка музичного вирішення — Олена Єфимчук.

  • Радіо Промінь 

На Радіо Промінь цього тижня стартував флешмоб «Бойова Коляда». Ведучі ранкового шоу «Ранок Про» створили сучасні версії різдвяних колядок, у яких на додачу до традиційних сюжетів згадають про все те, чим жила наша країна протягом останнього року, наприклад, паляницю й Укрзалізницю, павербанки та пункти незламності, енергетиків і арту. Бойові колядки прозвучать у «Вікенді Нової Музики» 24 грудня протягом дня.

Долучитися до створення «Бойової Коляди» запропонували й слухачам Радіо Промінь — протягом тижня вони надсилали відео- та аудіофайли, а також тексти зі своїми версіями різдвяних колядок. Найкращі з них також будуть озвучені ведучими Радіо Промінь і прозвучать у ранковому проєкті «Ранок Про» протягом наступного тижня.

У неділю, 25 грудня, на сайті Суспільне Новини та на новому супутниковому телеканалі Суспільне Новини журналісти покажуть інтерв’ю з митрополитом Української греко-католицької церкви Борисом Гудзяком та священником Олександром Богомазом з Мелітополя. Отець Олександр Богомаз — священник УГКЦ у Мелітополі, який був настоятелем храму в місті та трьох парафій у навколишніх селах. 1 грудня окупаційна влада його затримала, а парафію УГКЦ «закрила».

Також журналісти Суспільне Новини представлять фотоісторію про військових капеланів. Герої — військові капелани, які їздять на фронт ще з початку повномасштабного вторгнення. Сергій Дмитрієв — військовий капелан 30-ої окремої механізованої бригади імені князя Костянтина Острозького та керівник Управління соціального служіння ПЦУ. Мурад Путілін — голова управління військового капеланства мусульман України. Євген Савченко — пастор Церкви євангельських християн-баптистів, капелан одного з підрозділів 93-ої окремої механізованої бригади «Холодний Яр».

Нині усі втроє отримали офіційний статус капеланів, працюють з військовими на фронті, в тилу, допомагають також сім’ями загиблих. Усі троє поєднують військове капеланство з соціальним служінням. 

Фотографка Суспільного Аліна Смутко провела по декілька днів з кожним із них, в тилу, та ближче до лінії фронту.

25 грудня о 17:00 на ютуб-каналі Суспільне Культура запланована прем’єра фільму «Щедрик проти “русского міра”». Ще на ютуб-каналі та на фейсбук-сторінці Суспільне Культура транслюватимуть різдвяне богослужіння у Ватикані — Різдвяне привітання й Апостольське благословення для Риму і цілого світу «Urbi et Orbi» Святішого Отця Франциска.

До різдвяних свят команда цифрових платформ готує святкові добірки книжок, музики, фільмів й відео про те, як українці святкують Різдво попри війну,

Нагадаємо, Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший, Суспільне Культура, супутниковий телеканал Суспільне Новини й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві мовники. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.