Телеканал ARTE покаже відеоверсію опери Олександра Родіна «Катерина» Одеської національної опери, яку відзняло Суспільне

Телеканал ARTE покаже відеоверсію опери Олександра Родіна «Катерина» Одеської національної опери, яку відзняло Суспільне

22 лют. 2023

24 лютого європейський суспільний телеканал ARTE* покаже сучасну українську оперу «Катерина» українського композитора Олександра Родіна за мотивами творчої спадщини Тараса Шевченка. 

«Катерина» — унікальна, сучасна українська оперна вистава, де поєднано символізм й переміщення у часі, традиції, обряди й містику. Це сучасне режисерське рішення із понад сотнею виконавців одночасно на сцені та майже тисячею ексклюзивних костюмів, а також — автентичних музичних інструментів, виготовлених на спеціальне замовлення.

Прем’єра нової української опери «Катерина» відбулася у вересні 2022 року в Одеському національному театрі опери та балету. У листопаді команда Суспільного записала телеверсію вистави, яка вийшла на Суспільне Одеса та інших місцевих каналах Суспільного Мовлення  в січні цього року.

«Вересень 2022 року, сьомий місяць війни… Одеська національна опера здійснює наймасштабнішу за часів Незалежності України світову прем’єру опери “Катерина” сучасного українського композитора Олександра Родіна за мотивами творчої спадщини Тараса Шевченка. Потерпаючи від навали, долаючи всі труднощі, з вірою в те, що “наближаючи цю прем’єру, наближаємо нашу Перемогу”, ми зробили це! Січень 2023 року, одинадцятий місяць війни… Відбувається друга світова прем’єра опери — її телевізійна версія, зроблена у співтворчості з Суспільним Мовленням. І ось зараз, 24 лютого, у річницю війни, на одному з провідних європейських каналів — ARTE відбудеться третій прем’єрний показ опери "Катерина", який стане презентацією сучасного українського оперного мистецтва європейському глядачу. Це дуже важливий крок на шляху включення української опери у контекст сучасного світового оперного простору. Цією виставою ми, мовою мистецтва, доводимо світу, що Україна — європейська держава, спроможна відстоювати свою, українську історію, виборювати своє право на мирне та вільне сьогодення й майбутнє!» — зазначає генеральна директорка й художня керівниця Одеського національного театру опери та балету Надія Бабіч.

Читайте також: Берлінале-2023: Суспільне Культура висвітлюватиме події фестивалю

«Вперше Україна представляє Європі своє художнє висловлювання на такому високому медіарівні і на таку широку аудиторію. Українська опера невідома в Європі, до цього часу не ставилася і не показувалася. Ми бажаємо нашій одеській “Катерині” довгого і плідного шляху до європейського глядача, а згодом і світового. Наша робота на культурному фронті можлива лише завдяки героям ЗСУ, яким ми довіку вдячні. Нехай українська опера звучить на всіх сценах світу і розповідає правду про те, хто такі є українці», — каже режисерка-постановниця опери Оксана Тараненко.

На думку продюсерки Суспільне Одеса Олени Кваші, це без перебільшень — подія високого рівня. 

«Подія знакова для нас. В умовах війни — це прем’єрна робота і у нас, і у колег з театру. Ми це зробили. Міжнародний рівень ефіру, на мою думку, з точки зору інструментів культурної дипломатії і презентації України — це актуальне і необхідне завдання, яке, маю впевненість, ми виконаємо на 100 відсотків. Також дуже приємно, що наша спільна робота отримала довіру і від колег з ARTE. З нетерпінням чекаємо на відгуки і готові до нових проєктів», — зазначає Олена Кваша.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

На Одещині 一  це телеканал Суспільне Одеса, Українське радіо Одеса та цифрові платформи: 

*ARTE – це європейська суспільна телевізійна станція, присвячена культурним темам, чиї програми є вираженням креативності, різноманітності та інновацій. ARTE був заснований з ініціативи Франції та Німеччини і став зразком для телеканалів у Європі. Станція транслює свої програми в ефірі цілодобово та на замовлення на всіх носіях.