«Перемога — єдине, чого я прагну. А музику ми знайдемо», — Володимир Шейко

«Перемога — єдине, чого я прагну. А музику ми знайдемо», — Володимир Шейко

3 бер. 2023

«Ми даємо вдихнути, бо мають бути сили йти вперед. У цьому контексті репертуар змінився. Він не є розважальним. Він є цільовим. Він веде нас до єдиного, до нашої цілі — Перемоги», — розповів Володимир Шейко, художній керівник та головний диригент Заслуженого академічного симфонічного оркестру Українського Радіо, в інтерв’ю журналістці Українського Радіо Одеси Ірині Сечковській

10 лютого Одесі відбувся концерт Національного одеського філармонійного оркестру, яким диригував Володимир Шейко.  

— Увертюра Лисенка до «Тараса Бульби», це Дворжак і Станкович. Чому саме ці твори ви обрали для концерту в Одесі? 

— По-перше, це класика. По-друге, це тема боротьби, боротьби за свободу. Бажано було б, щоб ця боротьба якнайшвидше закінчилась перемогою. Друге — це Станкович, я багато записав його творів. Музика з балету «Прометей» мене вразила в студентські роки, коли була прем’єра. Там йдеться про передання світла людям: трубач, стоячи в оркестровій ямі, грає соло, а потім на сцені підходив маленький хлопчик і трубач віддавав йому свою трубу. Це було так дуже якось щемливо — передання із покоління в покоління світла. Тобто це дуже кодова музика. Це величезні і могутні твори, вулканічні. В цьому є величезна сила, сила духу, як в «Тарасі Бульбі», так і тут. Це сучасна сила, не історична легенда — актуальна і грандіозна. Тому те, що демонструє Україна у світі, — співзвучно. В одному відділі українська музика, у другому відділі ми граємо музику країн, які допомагали.

Читайте також: Симфонічний оркестр Українського Радіо вразив італійську публіку

— Як вплинула повномасштабна війна на вас як творця й керівника оркестру і на ваш колектив? 

— Багато страшних вражаючих історій, і вони не можуть не дати відбиток на нашій свідомості й на творчості. Наш дух модерується якось в іншу сторону і стає іншим — міцним, злим до ворогів. Страшно щирим, до сліз, до своїх. Таке життя, коли хочеться обійняти кожного українця, за те, що вони такі. 

Ми були в евакуації три місяці. Вийшли на роботу лише 15 травня. Думав, що все буде розбалансовано, але наш колектив був зголоднілий до мистецтва, до творчості. Тож коли зібрались — відкрились енергетичні ресурси, і ми зіграли буквально через два тижні п’ять концертів. Перший був «Message from Ukraine» — це проєкт симфонічний мейнстрим. Зараз Україна має говорити зі світом про себе, про них, про світ, про любов і смерть, про високе і трагічне, про різне. 

— Ваш оркестр був з концертами у благодійному турі за кордоном. Як там зустрічала вас публіка? 

— Ми зіткнулись тільки з прекрасними людьми. Всім цікаве українське. На всіх рівнях іде боротьба з російською агресією. Ворог нас не полишає, пробує притягнути Європу на свою сторону. Це є певний фронт, не порівнюючи з тим, що є на фронті, там, де  реально гинуть герої, віддають себе. Завдяки цим хлопцям, чоловікам, жінкам, хто стоїть там, це все відбувається, — і ми можемо десь щось грати.

— Чи були у вас вже думки, які концерти хочете зіграти одразу після перемоги?

— Ви знаєте, це складне питання. Війна змінила нас всіх. Все стало значно і простіше, і складніше. Вимірювання відстані стало іншим. Ми розуміємо, що саме сьогодні треба зробити максимум, що ти зможеш, бо ти не знаєш як далі розвиватимуться події. Я думаю, що війна вже сколихнула, й так завжди було: після всіх трагічних воєн світових з’являлась величезна кількість геніальних творів. Думаю, що буде величезний сплеск не тільки нашої свідомості української, а величезний сплеск в духовній сфері. З’явиться величезна кількість талановитої глибинної музики. Ми не займаємось зараз розважанням. Ми не вантажимо спеціально, щоб завантажити. Ми даємо вдихнути, бо мають бути сили йти вперед. У цьому контексті репертуар змінився. Він не є розважальним. Він є цільовим. Він веде нас до єдиного, до нашої цілі — Перемоги. Стосовно планування концерту після Перемоги, я не планував. Не даю собі поки що такого завдання, планувати це. Молюся, щоб якнайшвидше була Перемога. Потім знайдеться рішення. 

Всі прагнуть до світла. Це має бути світло. А хто це світло нам продемонструє? Я думаю, що буде багато ліхтарів і прожекторів світла, які запаляться у нас після Перемоги. Вже зараз запалюються. Тому я не хочу загадувати наперед. Я боюсь загадувати наперед. Мрію про Перемогу якнайшвидше, щоб закінчилась ця кривава бійня, і аби ця навала щезла з української землі. Це єдине, чого я прагну. А музику ми знайдемо. 

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське РадіоРадіо ПроміньРадіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Оперативні новини про Одещину шукайте на діджитал-платформах: