"СПІЛЬНО із Суспільним" в Одесі — створюємо простір для обміну думок між регіональними журналістами

12 чер. 2019

11 червня в Одеському хабі Академії суспільного мовлення відбувся другий воркшоп із циклу "СПІЛЬНО із Суспільним". Проєкт "СПІЛЬНО" присвячено децентралізації, і наприкінці завершення першого сезону Одеська команда проєкту поділилася своїм досвідом висвітлення процесу децентралізації із журналістами місцевих ЗМІ та експертами з роботи ОТГ. Також учасники мали змогу почути про реформу Суспільного від генпродюсерки регіонального мовлення Суспільного Марії Фрей і послухати лекцію "Data-журналістика? Просто про складне" від медійного аналітика, викладача Києво-Могилянської академії й Могилянської школи журналістики, а також тренера DW Akademie та Stopfake.org Михайла Кольцова.

 

Шеф-редакторка проєкту "СПІЛЬНО" Жанна Кузнєцова розповіла, як проєкт підвищує обізнаність населення України з перебігом децентралізації. За її словами, у програмі порушують питання об’єднання громад та пояснюють принципи їхньої роботи. Герої програми — українці з різних регіонів, звичайні люди, які на власному прикладі доводять, що кожен може бути творцем змін і досягнути поставленої мети. Команда проєкту шукає справжні історії людей і залучає експертів для їх аналізу, щоб показати, як на практиці працює децентралізація. Це можливість для глядачів повчитися або поділитися власним досвідом.

"Наша мета — крок за кроком пояснювати, як відбувається реформа децентралізації у всіх сферах. В першому сезоні в нас таких 40 кроків, тобто 40 випусків, фактично щотижня. Ми плануємо знімати другий сезон, нам є про що розказувати, у нас дуже багато історій із регіонів, до нас звертаються. Ми відкриті для наших телеглядачів і регіональних журналістів", — розповіла Жанна Кузнєцова.

Наприкінці бурхливе обговорення викликав виступ тренера Михайла Кольцова, який розповів про те, як використовувати обробку даних для створення журналістського матеріалу та як привернути увагу читача.

"Це перші зустрічі Суспільного не з працівниками Суспільного. У нас є амбітний план — створювати навколо наших регіональних мовників простір для обміну думок між регіональними журналістами. Ми розуміємо: що далі журналісти від Києва, то вони, з одного боку, ближче до людей, а з іншого — їм складніше захищати свої права, порушувати конфліктні теми. Ми сподіваємося, що через такі майданчики ми зможемо поширювати як цінності Суспільного, так і стандарти журналістики, — зазначила генпродюсерка Марія Фрей. — І найголовніше — це будуть такі місця підтримки одне одного. Ми маємо порушувати теми з регіонів і робити все для того, щоб не повторювалися історії з нападами на журналістів і побиттями активістів. Щоб журналісти в регіонах відчували підтримку колег як із сусідніх областей, так і на загальнонаціональному рівні".

Нагадаємо, Академія суспільного мовлення вже провела перший воркшоп у Черкасах про особливості висвітлення процесу децентралізації. 14 червня "СПІЛЬНО із Суспільним" відбудеться в Тернополі, 18 червня — у Харкові.

Проєкт "СПІЛЬНО" створено UA: Суспільне мовлення й DeutscheWelleAkademie за підтримки GIZ Україна через "U-LEAD з Європою".