Розповідати, як живе регіон: шеф-редакторка Суспільне Одеса про пошук гіперлокальних кореспондентів

Розповідати, як живе регіон: шеф-редакторка Суспільне Одеса про пошук гіперлокальних кореспондентів

16 жов. 2023

Суспільне Мовлення розбудовує гіперлокальну мережу універсальних журналістів, які працюватимуть на рівні об’єднаних територіальних громад і запрошує активних мешканців та медійників області на безплатне онлайн-навчання мультимедійній журналістиці. 

Приходьте на зустріч з командою Суспільне Одеса у своїй або сусідній громадах: із 20 до 25 жовтня журналісти відвідають Ізмаїльську, Кілійську, Ренійську, Арцизьку, Білгород-Дністровську, Березівську, Балтську, Кодимську, Подільську та Чорноморську. З-поміж найактивніших учасників навчань команда обере майбутніх штатних гіперлокальних кореспондентів Суспільного і забезпечить їх необхідною технікою для роботи. Зареєструйтеся для участі за цим посиланням.

Читайте також: Зустрічі з командою Суспільне Одеса у громадах області: 20 — 25 жовтня

Чому команда шукає гіперлокальних кореспондентів у громадах Одещини, про переваги участі у проєкті для мешканців регіону та як ще можна співпрацювати із Суспільним — розповіла шеф-редакторка Суспільне Одеса й південного хабу Суспільного Діана Зубар

З якою метою Суспільне Одеса розбудовує гіперлокальну мережу в регіоні?

—  Ми розбудовуємо гіперлокальну мережу, аби швидше, глибше та ефективніше досліджувати й висвітлювати життя людей в громадах і не концентруватися виключно на історіях з Одеси. Хочемо більше розповідати нашій аудиторії про те, як живе регіон. 

Хто може долучитися до проєкту та як це зробити? 

—  Долучитися до проєкту можуть всі, кому виповнилося 18 років. При цьому журналістська освіта необов’язкова, адже ми безплатно навчимо всього, що знадобиться в роботі, і головне — забезпечимо сучасною технікою. Ви знаєте цікавих людей у своїй громаді чи хочете розповісти про успішний досвід свого міста? Приходьте на офлайн-зустріч з нашою командою. Якщо вашої громади немає у графіку наших поїздок — приходьте в сусідню. Познайомимося наживо та обговоримо деталі щодо участі у проєкті й офлайн-навчання. Реєстрація відкрита завчасно за цим посиланням.

Кореспондентка та оператор Суспільне Одеса Влада Матвійчук і Сергій Романенко

Яким, на ваш погляд, має бути гіперлокальний кореспондент Суспільного? Якими навичками володіти?

—  Ми хочемо знайти активну, відповідальну та амбіційну людину, яка перебуває в контексті подій своєї громади, прагне її розвивати й покращувати, а також — розповідати про її життя. Досвід роботи в медіа не обов’язковий, бо ми вважаємо, що найцінніше — це бажання вчитися та вогонь в очах. У підсумку хочемо отримати універсального журналіста, який може і створювати сюжети, і писати матеріали, і знімати відео.

Знімальна група Суспільне Одеса на зйомках наслідків атаки росіян

Які переваги участі у проєкті для жителів громад?

—  Суспільне дає можливість жителям громад говорити про себе на платформах найбільшого незалежного медіа в Україні. Вони зможуть порушувати проблеми, що їх хвилюють, розповідати про досягнення, а також ставати змінотворцями, про яких дізнається вся країна. Люди, які візьмуть участь у наших безоплатних навчаннях, опанують надважливу навичку, необхідну для сучасного цифрового світу, — як перевіряти факти й інформацію. Бонусом буде навчання зі сторітелінгу та основи знімання й монтажу. 

Як обирали міста, де відбудуться офлайн-зустрічі з командою Суспільного та жителями громад Одещини? 

—  Одеська область — найбільша в Україні, й з обласного центру дуже важко якісно розповідати про життя у громадах, адже це вимагає постійних відряджень та вивчення контексту. Власне, майже кожна з обраних нами громад розташована далеко від Одеси. Ці частини нашого регіону через віддаленість від обласного центру мало відображені у нашому телеефірі. Тому ми шукаємо людей, які живуть там і зможуть допомагати нам заповнити ці «білі плями». Ми плануємо подолати відірваність від інформаційного порядку денного найбільш віддалених пунктів на карті області.

Кореспондентка Суспільне Одеса Влада Матвійчук

Скільки триватиме навчання і які теми воно охопить?

—  Навчання включатиме тиждень онлайн-інтенсиву й три тижні практичної роботи, де учасники самостійно готуватимуть журналістський матеріал. Як знайти інфопривід у громаді та провести фактчекінг? Що таке стандарти журналістики й чому Суспільне ними керується? Як розробити теми і підготуватися до зйомки? Що таке сторітелінг і для чого він усім нам в діджитал-світі? Як відзняти й змонтувати журналістський матеріал? Ці теми чекають на учасників та учасниць проєкту.

Які можливості співпраці з Суспільним? 

—  Ми запрошуємо всіх жителів Одещини ділитися з нами вашими історіями — про виклики, досвід і людей, які поруч. Повідомити новину нашій команді можна у будь-який зручний для вас спосіб — телефоном, месенджером чи у чат-боті. 

Для всіх, хто хоче стати нашим гіперлокальним кореспондентом: Суспільне Мовлення — це дружний та амбіційний колектив, який разом створює нове, вдосконалюється і вчиться. Компанія стабільно виплачує заробітну плату й дає премії за хороші показники. У нас є нове сучасне обладнання та всі можливості для комфортної роботи.

Продюсерка Олена Кваша з командою операторів Суспільне Одеса

Точний час і місце зустрічей у громадах повідомимо ближче до запланованих дат. Реєструйтесь на навчання завчасно. Щоб не пропустити та дізнаватися всі новини про зустрічі у вашій громаді — ставте позначку «Відвідаю» та «Цікавить» у фейсбук-події:

Крім Одещини, команда Суспільного розбудовує гіперлокальну мережу на Рівненщині, Черкащині, Полтавщині та Дніпропетровщині. Графік зустрічей у тамтешніх громадах — за посиланням. 

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт і національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Захищаємо свободи в Україні.

На Одещині 一 це телеканал Суспільне Одеса, Українське радіо Одеса та цифрові платформи: 

* Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, стійкому та підзвітному багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.