«Культура є безпечним простором для розмови на непрості, дискусійні теми» — Суспільне на «Фестивалі ідей» в Одесі

«Культура є безпечним простором для розмови на непрості, дискусійні теми» — Суспільне на «Фестивалі ідей» в Одесі

29 сер. 2019

24-26 серпня в Одесі відбувся третій «Фестиваль ідей» — проєкт, який традиційно проводиться в Інституті Аспена штату Колорадо, США. UA: Суспільне мовлення — інформаційний партнер заходу.

Цьогоріч продюсерка UA: Радіо Культура Ірина Славінська та ведучий програми «Зворотний відлік» Павло Казарін узяли участь у «Фестивалі ідей», присвяченому об’єднанню зусиль лідерів суспільної думки, бізнесу, територіальних громад, мистецьких об’єднань, благодійних організацій та інших спільнот задля обміну ідеями та пошуку шляхів реалізації найкращих із них.

Ірина Славінська, цьогорічна лауреатка премії пам’яті Олександра Кривенка, презентувала тему «Навіщо нам культура?». Вона розповіла про культуру як безпечний простір для розмови на непрості теми, резервуар пам’яті та місце співіснування. А крім того — про роботу UA: Радіо Культура, проєкт «Невже культура не на часі?» та успіхи команди.

«Для мене великою радістю став виступ на «Фестивалі ідей». Тут зібралася неймовірна публіка, що ставила дуже розумні запитання. Ми разом міркували, як артефакти культури впливають на сьогодення, та дійшли висновку, що саме культура є безпечним простором для розмови на непрості, дискусійні теми», — прокоментувала Ірина Славінська.

На панельній дискусії «Сучасні медіа та епоха постправди» Ірина Славінська та Павло Казарін обговорювали, якою буде роль мас-медіа в житті суспільства найближчим часом, що впливає на діяльність медіа та як зберегти довіру аудиторії.

На питання шкідливого чи корисного впливу медіа Павло Казарін зазначив, що відповідь залежить, по-перше, від джерела фінансування, а головне — від фінального завдання, яке ставить перед собою власник. Зі свого боку Ірина Славінська зауважила, що найкориснішими є медіа з прозорим фінансуванням, як-то UA: Суспільне мовлення, яке фінансують громадяни України.

«Добре, коли слухачі, читачі або глядачі мають змогу вибирати. Мені здається, що довіра ґрунтується й на тому, що в медіа, якому довіряєш, можеш знайти те, що шукаєш. Наприклад, ти не будеш шукати шансон на Радіо Культура, натомість тут сподіватимешся почути, скажімо, поетичний вечір Сергія Жадана наживо», — сказала Ірина Славінська

За словами Павла Казаріна, цінність «Фестивалю ідей» полягає в тому, що він дає змогу вийти за межі звичної інформаційної бульбашки. 

«Це історія про розширення горизонтів та фокусу. Я завдяки цьому фестивалю дізнаюся нові речі, руйную межі свого незнання, оскільки в багатьох темах не розбираюся, і знаю, до кого потрібно бігти по пораду, якщо в цих темах мені доведеться себе просвітити», — зазначив Павло Казарін.

Команда Одеської філії UА: Суспільне мовлення робила записи лекцій та панельних дискусій на фестивалі, які згодом з’являться в ефірі на UA: ОДЕСА, UA: Українське радіо Одеса, а також на сторінці у Facebook.

Нагадаємо, «Фестиваль ідей» — відкрита платформа для дискусій щодо змін та розвитку українського суспільства. Тематика цьогорічного фестивалю: «Українське суспільство в контексті глобальних тенденцій розвитку».