«Незагоєне місто» — проєкт Українського Радіо Одеса про зруйновану архітектуру

«Незагоєне місто» — проєкт Українського Радіо Одеса про зруйновану архітектуру

11 січ. 2024

12 січня о 12:35 на Українському Радіо Одеса стартує проєкт «Незагоєне місто» присвячений історичним будівлям в Одесі, які  зазнали пошкоджень внаслідок обстрілів російської армії. У форматі подкасту слухайте за посиланням. 

Читайте також: «Це зруйнувала росія» — документальний проєкт Суспільного про масштаб руйнувань Одеси

Протягом року, щодругу п’ятницю місяця, у денному ефірі радійники розповідатимуть історію пам’яток архітектури та споруд, які стали візитівками Одеси, відстежуватимуть масштаби їхніх руйнувань та хід їхнього відновлення, аналізуватимуть ефективність механізмів захисту історичної спадщини ЮНЕСКО.

«2023-го року, за даними мінкульта, Одещина посіла третє місце в країні за кількістю понівечених історичних пам’яток внаслідок повномасштабного вторгнення рф. Більше — лише в регіонах безпосередніх бойових дій. Ми вирішили розповісти про ракетні рубці на тілі Одеси, міста, яке здобуло охоронний статус ЮНЕСКО, який, однак, не зупинив росіян від нищення культурної спадщини. Спробуємо створити образи цих історичних будівель і в діалозі намагатимемося разом з експертами віднайти максимально дієві протоколи для захисту і відновлення пам’яток», — розповідає випускова редакторка Українського Радіо Одеса та авторка ідеї проєкту Діана Попкова.

Перший епізод присвячено Спасо-Преображенському собору на Соборній площі в Одесі, в який поцілила російська ракета «Онікс» 23 липня 2023 року. Авторка та ведуча першого випуску — Світлана Стрельцова. Журналістка обрала формат радіокомпозиції з елементами звукових замальовок. За допомогою історій одеситів, очевидців, краєзнавців та громадських діячів  радійниця простежить історію храму, відтворить події ночі, коли відбулася ракетна атака, розповість про хід ремонтних робіт та дослідить, чому у собору склалося реноме осередку «русского мира». Під час підготовки до ефіру Світлана Стрельцова відкрила для себе нові факти, які залюбки розповість слухачам.

«Я тішусь, що маю нагоду бути дотичною до проєкту “Незагоєне місто”, оскільки це дає змогу досліджувати історію мого міста, поєднувати  роботу з моїм захопленням. Фіксую для себе нові факти. Наприклад, що Спасо-Преображенський собор у самому серці Одеси росіяни підривали двічі: у 2023 році — ракетою, у 1936 році — закладеною вибухівкою.  Або, скажімо, що ворог цілив по зерновій інфраструктурі в порту і влучив в елеватор та помешкання зернотрейдера, щоправда, за цим призначенням приміщення використовували аж 200 років тому, а зараз це пам’ятки архітектури —  будинки купців Родоконакі та Папудової, і там живуть люди», — зауважує Світлана Стрельцова

У наступних випусках радійники розкажуть, які протоколи відпрацьовує ЮНЕСКО на практиці за кейсами обстріляних пам’яток в Одесі, чим особливі пам’ятки архітектури, порубцьовані війною, зокрема, Художній музей, і чи доречний чорний туризм («dark tourism» — туризм, повʼязаний з місцями трагедій)  у цих локаціях.

Нижче — перелік частот радіо та лінки на соцмережі Суспільного Мовлення в Одеській області.

  • Українське Радіо 

м. Одеса — 91,4 FM

м. Березівка — 105 FM

м. Болград — 105,7 FM

смт Велика Михайлівка — 104,5 FM

с. Кам’янське — 103,3 FM

м. Кодима — 102,6 FM

с. Вестерничани — 103,6 FM

м. Рені — 105,9 FM

смт Тарутине — 99,2 FM

смт Миколаївка — 106,3 FM

с. Петровірівка — 100,2 FM

смт Сарата — 107,8 FM

  • Радіо Промінь

м. Одеса — 88,5 FM

м. Білгород-Дністровський — 97,2 FM

м. Болград — 96,1 FM

м. Березівка — 104,2 FM

с-ще Ковбасова Поляна — 106,8 FM

м. Рені — 97,8 FM

  • Радіо Культура

м. Білгород-Дністровський — 93,9 FM

Оперативні новини від Суспільне Одеса у соцмережах:

Нагадаємо, Українське Радіо — найбільша FM-мережа та найпопулярніше розмовне радіо України, флагманський канал Національної суспільної телерадіокомпанії України. Всі канали Суспільного радіо можна слухати в мобільному застосунку suspilne.radio або онлайн на сайтах філій чи в єдиному порталі державних послуг «Дія» у послузі «Дія Радіо».

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт і національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Захищаємо свободи в Україні.