«Маємо займатися збереженням того, заради чого Україна воює», — автор проєкту Ukraїner Богдан Логвиненко в інтерв’ю Суспільному

«Маємо займатися збереженням того, заради чого Україна воює», — автор проєкту Ukraїner Богдан Логвиненко в інтерв’ю Суспільному

9 лют. 2024

На початку лютого в Одесі журналіст й засновник проєкту Ukraїner Богдан Логвиненко презентував свою нову книгу «Деокупація. Історії опору українців. 2022». Книга є збіркою репортажів про поїздки деокупованими територіями України у квітні-листопаді 2022 року.  Суспільне поспілкувалося з автором про його дослідження, а також розпитало більше про співпрацю військових та медіа, російський контент та повторення війни.

Читайте також: Історія українських спецслужб часів незалежності в другому сезоні проєкту «Мережа»

«У квітні 2022 року ми одразу ж поїхали на деокуповані території, почали фіксувати, що там відбувається. Намагалися потрапити одразу фактично за нашими військовими. Ми робили з цього документальний відеопроєкт, але натомість наприкінці року я відчув, що цього, напевно, недостатньо, бо є якась частина емоцій, якась частина рефлексії, яка залишилася просто за кадром. Бо вона не така швидка», — зазначає Богдан Логвиненко.

До початку повномасштабної війни Богдан також дуже багато їздив різними регіонами країни. Він розповідає, що бачив іншу Україну, не ту, яку побачив зараз, коли поїхав знімати деокуповані міста. 

«Ми були за кілька кілометрів від Донецька, теж в експедиціях, фіксували якісь історії й на межі зіткнення теж. Фактично, ми почали Ukraїner 2016 року, і війна вже була, але в замороженому стані. Та все одно там щотижня, щомісяця гинули люди, все одно було ризиковано їздити вздовж лінії зіткнення, але, проте, ми також там знімали, — говорить Богдан Логвиненко. Тому ми бачили різну Україну, але для нас важливо було зафіксувати, власне, це різноманіття. У той самий час, коли відбувається війна, десь відбувається свято, національні спільноти щось святкують: болгари в Болграді роблять фестиваль вина, румунська спільнота в Красноїльську святкує Маланку, а гуцульська в Карпатах водить Вертеп — і це дуже різна Україна. У той самий час, коли ми фактично переживаємо, можливо, один з найскладніших і найбільш викличних періодів для нашої держави, ми в той самий час маємо займатися збереженням того, заради чого ми тут зараз сидимо, заради чого Україна воює, і заради чого ми не стали росією».

Більше — у повній версії відеоінтерв’ю. 

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт і національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Захищаємо свободи в Україні.

На Одещині 一  це телеканал Суспільне ОдесаУкраїнське радіо Одеса та цифрові платформи: