«До Одеси – до перемоги» – проєкт Українського Радіо Одеси про вихід українських моряків з окупованого Криму

«До Одеси – до перемоги» – проєкт Українського Радіо Одеси про вихід українських моряків з окупованого Криму

11 бер. 2024

12 березня о 12:35 на Українському Радіо Одеси до десятиліття виходу Військово-морських сил Збройних сил України з окупованого росією Криму стартує проєкт «До Одеси – до перемоги».

Читайте також: «Разом» — новий проєкт Українського Радіо

Проєкт «До Одеси – до перемоги» – це три серії радіохроніки, де за допомогою спогадів очевидців поетапно відтворили анексію Криму та окреслили розвиток бази Військово-морських Сил в Одесі після виходу з окупації. Перші дві програми вийдуть в етер 12 березня, завершальна історія прозвучить за тиждень, 19 березня. Також слухачі зможуть почути розширену версію радіохроніки у форматі подкасту. Перші два епізоди слухайте з 12 березня на сторінці мережі Саундклауд «Українське Радіо. Національна мережа».

Авторка та ведуча проєкту Ірина Сечковська поспілкувалася з режисером фільму «Крим, як це було» Костянтином Кляцкіним та учасниками подій: Олександром Гончаровим, Юрієм Рудковським (військові моряки у 2014 році) та Олексієм Литвиненком (морський піхотинець у 2014 році). Окрім систематизації  спогадів і відтворення хронології подій, у проєкті звучить і аналітика від військовослужбовців.

«У День  спротиву окупації Криму, 26 лютого, Українське Радіо Одеси розпочало цикл програм про початок збройної агресії рф проти України. Також цього дня  місцеві телеканали Суспільного Мовлення показали повнометражний документальний фільм "Крим, як це було". Ми вирішили запросити трьох героїв фільму і порефлексувати з ними про події з відстані 10 років. Також ми використали наші архівні записи військовослужбовців та  ВМС, які вийшли з Криму до Одеси. Для історії цінні їхні спогади про підготовку незаконного сфальсифікованого референдуму та блокування кораблів ВМС ЗСУ», — зауважує випускова редакторка Українського Радіо Одеси та авторка ідеї проєкту Діана Попкова.

«Ми не лише згадуємо ті події, а й аналізуємо: чи можна було тоді вчинити інакше, чи іншого виходу не було, яке з рішень в тій ситуації для наших героїв виявилось найважчим.  Розповідаємо, як склалася їхня доля  після виходу з Криму в 2014 і до сьогодні. І, зрештою, намагаємось зрозуміти, яким має бути український військовий флот у майбутньому, після перемоги, — розповідає Ірина Сечковська. — У 2014 році я пильно стежила за подіями в Криму. Тоді, після кривавих розстрілів на Майдані, захоплення Криму для мене не стало несподіванкою.  Тепер особисто від учасників подій я дізналася про неймовірний героїзм, силу і мужність наших військових моряків, про те, як вони до останнього боролись з ворогом, зберігаючи вірність присязі Україні та її народу».

Про моряків і їхню боротьбу також можна буде прочитати і у соціальних мережах і месенджерах Суспільне Одеса та на сайті Суспільне Новини.

Налаштовуйте свої приймачі на частоти Українського Радіо в Одеській області, щоб не пропустити важливу інформацію:

м. Одеса — 91,4 FM

м. Березівка — 105 FM

м. Болград — 105,7 FM

смт Велика Михайлівка — 104,5 FM

с. Кам’янське — 103,3 FM

м. Кодима — 102,6 FM

с. Вестерничани — 103,6 FM

м. Рені — 105,9 FM

смт Тарутине — 99,2 FM

смт Миколаївка — 106,3 FM

с. Петровірівка — 100,2 FM

смт Сарата — 107,8 FM

Оперативні новини від Суспільне Одеса у соцмережах:

Нагадаємо, Українське Радіо — найбільша FM-мережа та найпопулярніше розмовне радіо України, флагманський канал Національної суспільної телерадіокомпанії України. Всі канали Суспільного радіо можна слухати в мобільному застосунку suspilne.radio або онлайн на сайтах філій чи в єдиному порталі державних послуг «Дія» у послузі «Дія Радіо».

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт та національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Маємо Суспільне Медіатеку — платформу унікальних відео та аудіо Суспільного від 1950-х і до сьогодні. Захищаємо свободи в Україні.