Олена Кваша розповіла про проєкти Суспільного на «Інтелект-форумі-2024»

Олена Кваша розповіла про проєкти Суспільного на «Інтелект-форумі-2024»

13 чер. 2024

7-9 червня в Одеській національній науковій бібліотеці в рамках «Інтелект-форуму-2024» відбулися ХХIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині», V ОдесаБібліоСаміт — Всеукраїнська науково-практична конференція з міжнародною участю, круглий стіл з актуальних питань державної мовної політики та вітчизняного книговидання, а також виїзне Свято української книги в м. Чорноморську Одеської області.

Читайте також: Українське Радіо Одеса створює аудіовистави Херсонського обласного театру

У рамках пленарної сесії «Кроссекторальні партнерства у сфері культури та креативних індустрій: успішні практики, можливості та виклики» про свій успішний досвід  втілення різноманітних партнерських проєктів розповіли продюсерка південного хабу Суспільного та Суспільне Одеса Олена Кваша та завідувачка літературно-драматичною частиною Одеського українського театру імені Василька Світлана Бондар.

«Цього року говорили на “Інтелект-форумі” про спільні проєкти, що об’єднали декілька платформ. Мова йшла про Диктант Єдності, який ми робимо декілька років поспіль разом з Національною бібліотекою, цього року доєднався колектив Українського театру імені Василька. Також говорили про записи аудіоверсій вистав театра. Власне, ці всі проєкти народилися і тривають через взаємодію, що базується на спільних цінностях і прагненні творити. Звісно, ще необхідна довіра. В наших спільних проєктах все це є. Тож, рухаємось до наступних ідей», — зазначає продюсерка південного хабу Суспільного та Суспільне Одеса Олена Кваша

Головною метою «Інтелект-форуму» є підвищення культурного, освітнього, інформаційного потенціалу України шляхом створення ефективного соціокомунікаційного простору для поглиблення стратегічного партнерства бібліотек та інших закладів культури, науки, освіти, видавничої сфери.

«Цьогоріч підготовка “Інтелект-форуму” була особливо непростим викликом для творчої і наполегливої команди організаторів проєкту. До численних небезпек воєнного часу, до яких ми певною мірою вже адаптувалися, додалися масові відключення електрики в Україні, спричинені російськими ракетними обстрілами, і, відповідно, проблеми з телефонним зв’язком, інтернетом тощо. Проте й ми не втрачали оптимізму і стійкості: форум відбудеться, він не може не відбутися! І запорукою тому була наша впевненість у підтримці партнерів проєкту, сприянні співорганізаторів і, головне, віра в те, що ці зустрічі з книгою, авторами, митцями — вкрай важливі для всієї нашої книжкової екосистеми»,— зазначає генеральна директорка Одеської національної наукової бібліотеки, заслужена працівниця культури України Ірина Бірюкова.

Загалом, програма виставки-форуму передбачала широкий спектр заходів з популяризації книги і читання: понад 40 презентацій нових вітчизняних видань та видавничих проєктів; автограф-сесій; майстер-класів від майстрів декоративно-прикладного мистецтва Одещини; інтерактивів за участі представників провідних видавництв України, письменників, літературознавців та широкої громадськості.

Одна з тем форума — збереження місцевої нематеріальної культурної спадщини, яка має всеукраїнське значення. З організаторами форуму напередодні поспілкувався редактор Українського Радіо Одеси Геннадій Степаненко. Послухати аудіверсію можна на стриміговій платформі Soundclod: https://soundcloud.com/ur_local/uro217.

«Не бракувало й мистецьких активностей, майстер-класів для дітей та дорослих, навіть драйвова ранкова зумба-руханка книголюбів у завершальний день форуму — все у дні цих незабутніх, надихаючих зустрічей ми разом засвідчували, що на цьому шляху розвитку та зростання кожен з нас не стоїть знесиленим. Ми разом рухаємося вперед, незважаючи на суворі виклики війни, підтримуємо ближніх, робимо свою справу віддано і старанно – представники влади, видавці, дієвці культури, науки, освіти, партнери форуму, які підтримали нас ресурсно, організаційно і морально, і, безумовно, читачі! Ми сердечно дякуємо всім причетним за цю можливість і радість зустрічі! Завдяки вам свято книги, свято стійкості та інтелекту відбулося, завдяки вам ми отримали новий поштовх до дій а це означає, що підготовку до “Інтелект-форуму-2025” ми вже розпочали», — дякує Ірина Бірюкова.

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт і національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих диджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Маємо Суспільне Медіатека — платформу унікальних відео та аудіо Суспільного від 1950-х і до сьогодні. Захищаємо свободи в Україні.

На Одещині 一  це телеканал Суспільне ОдесаУкраїнське радіо Одеса та цифрові платформи: 

Підпишіться на Суспільне Анонси на тій платформі, де вам зручно: телеграм або вотсап.



Фото: Одеська національна наукова бібліотека