В Одеському хабі Академії суспільного мовлення провели воркшоп від ЧЕСНО та Bihus.Info

В Одеському хабі Академії суспільного мовлення провели воркшоп від ЧЕСНО та Bihus.Info

11 гру. 2019

Вчора, 10 грудня, в Одеському хабі Академії Суспільного мовлення відбувся воркшоп для медійників і активістів. Своїм досвідом як провести журналістське розслідування поділилися представники громадського руху ЧЕСНО та група антикорупційних й інформаційних проєктів Bihus.Info.

На початку зустрічі парламентська аналітикиня руху ЧЕСНО Оксана Ставнійчук розповіла про роботу команди та про базу «Polithub», яка містить повну інформацію про депутатів України та політичні партії. «Це такий проєкт, який ми дуже довго втілювали, тому що це одна з найбільших база даних політиків і партій. Там є всі, мабуть, майже до 1994 року, всі політики, які вирішили балотуватися. Вони могли навіть не пройти у Верховну раду або в місцеву, або в обласну, але цей факт зафіксовано на сайті ЦВК. Ми зібрали усі ці дані і залили їх в одне місце. Зараз в цій базі майже 95 тисяч політиків, 400 партій, фігуранти антикорупційних розслідувань, прогульники, кнопкодави і гречкосії».

Крім цього, аналітик з партійних фінансів руху ЧЕСНО Ігор Фещенко розповів про онлайн-інструмент для візуалізації партійних звітів «Золото партій», який містить повні дані з фінансових звітів партій, оприлюднених на сайті Національного агентства з питань запобігання корупції. Тут є дані не лише звітів центральних офісів партій, але й звітів місцевих осередків, з точністю до окремого платежу. «Саме фінансування політичних партій – досить цікава штука, бо ми ніхто не довіряємо партіям і самі гроші не даємо». 

Журналіст Bihus.Info Антон Столяров розповів медійникам про найбільшу базу декларацій українських чиновників, з адаптованим повнотекстовим пошуком та аналітичною системою – проєкт «Декларації». Та про неочевидні можливості на declarations.com.ua: бот, що шукає чиновників на дорогих автівках, маркери ризиків і сповіщення на мейл.

«Станом на сьогодні сайт declarations.com.ua – найпопулярніша і найбільша в Україні онлайн база декларацій чиновників. Чому найбільша, тому що у нас є і паперові декларації, і електронні», — зазначив  Антон Столяров.

Також журналіст презентував унікальну базу «RING», за допомогою якої легко знаходити і порівнювати інформацію про політика або чиновника за 19 базами одночасно.

Юристка проєкту «Тисни» Bihus.Info Ліза Середина розповіла, як працювати з платформою «Свої люди», що об’єднує кваліфікованих юристів з різних регіонів України, які готові надавати різні види правової допомоги журналістам і ГО. 

«Враження від тренінгу вкрай позитивні. Отримала море приємних вражень в дружній атмосфері. Достатня кількість яскравих прикладів. Взяла для себе багато нового, чим обов’язково буду користуватися в подальшій роботі. Всі тренера – майстри своєї справи, правильно і цікаво подають інформацію. Матеріал був успішно структурован і послідовний у викладі. Дякую хлопцям та дівчатам за відкриту інформацію, за доброзичливість і бажання допомагати розвиватися кожному учаснику тренінгу. Чекаємо ще в Одесі», — поділилась враженнями учасниця воркшоп Юлія Браславська.

Нагадаємо, серію воркшопів на філіях Суспільного від Академії суспільного мовлення, Руху Чесно та групи Bihus.Info вже провели у Рівному, Львові та Дніпрі. Заключний воркшоп проведуть в Києві 13 грудня з 11:00 до 15:00 в телецентрі «Олівець» за адресою: вул. Ю. Іллєнка, буд. 42.

Для участі у відборі потрібно заповнити анкету. Результати відбору повідомлять електронною поштою.