«Я люблю свою роботу й хочу, щоб вона була якісною», — лінійна продюсерка UA: ОДЕСА Надія Глушкова

«Я люблю свою роботу й хочу, щоб вона була якісною», — лінійна продюсерка UA: ОДЕСА Надія Глушкова

6 лют. 2020

Лінійна продюсерка UA: ОДЕСА Надія Глушкова розповіла про якісну журналістику, за що цінує Суспільне та як розподіляє свій час.

Які навички найбільше цінують у журналістиці?

— Журналістика — напружена й нервова робота. Журналіст має завжди тримати в полі зору загальний контекст, знати та аналізувати події, що відбуваються в місті, регіоні, країні, схоплювати тенденції, адже події у світі взаємопов’язані, а подати блок новин — це наче скласти з пазлів картину реальності. На мою думку, щоб досягти мети, треба любити свою справу.

Чи важливо журналістові мати свою позицію?

— Не можна бути ні журналістом, ні свідомим громадянином без позиції. Журналіст повинен її мати. Щоправда, новинний жанр потребує нейтральності в поданні інформації. Наше завдання — так інформувати, щоб люди могли самостійно робити висновки. Без позиції, можливо, зручно, комфортно, але, як відомо, журналістика має свою місію. Той, хто не несе громадськості правдивої інформації про світ, не може називатися справжнім фахівцем.

 

Що для вас означає робота на Суспільному?

— Я обожнюю Суспільне телебачення. Навіть коли навалюється купа роботи й здається, що їй не буде кінця, я люблю наш канал. Мені імпонують цінності, які він культивує — об’єктивність, неупередженість, відсутність маніпулятивних технологій. Ми завжди подаємо справжню картину, хай яка вона є — весела чи сумна. Ми ніколи не підтримуємо вигідних для когось позицій, а даємо глядачам змогу побачити й зробити власні висновки.

Які ваші обов’язки як лінійної продюсерки?

— Я розподіляю журналістів на об’єкти, домовляюся про зйомки, а також компоную новини й дещо редагую.

 

Чи хотіли б ви щось змінити в тому, як новини висвітлюють?

— Нам часто доводиться говорити про трагічне. Це засмучує. Хотіла б, щоб у нас було більше оптимістичних новин, історій про добрих людей. Завжди прагнемо подати новину якнайвиразніше, думаємо, як її краще візуалізувати.

Для вас важлива підтримка команди?

— Так, у мене прекрасний колектив. Кожен завжди підтримає і допоможе. Команда міцна тоді, коли люди люблять свою справу. Знають, для чого працюють і що хочуть отримати в результаті. Звісно, усі мають бути ввічливими й поважати одне одного.

 

Люди творчих професій часто віддають роботі весь свій час. У вас теж так?

— Я багато працюю, але це мій вибір, мене ніхто не змушує. Можна піти додому, як тільки відпрацювала потрібну кількість годин, і не затримуватися, але я роблю важливу роботу, тому це для мене — не марно згаяний час. Я люблю свою роботу й хочу, щоб вона була якісною.

Що таке, на ваш погляд, якісна журналістика?

— Це чесна журналістика, це об’єктивні матеріали, які роблять суспільство кращим.

 

Що можете порадити студентам, які обрали журналістику?

— Читати, дізнаватися, аналізувати, шукати те, що їм близьке. У журналістиці важливо бути відкритим і чесним перед собою, горіти своєю справою. Тому студенти мають бути готові до цього, якщо вони хочуть стати журналістами.