Голова офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг дав оцінку українським реформам в ефірі UA: ОДЕСА

Голова офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг дав оцінку українським реформам в ефірі UA: ОДЕСА

21 вер. 2018

Голова офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг 20 вересня в ефірі "Теми дня" на UA: ОДЕСА розповів, як європейці оцінюють реформи в Україні та, зокрема, реформу суспільного мовника.

"Суспільне мовлення – це одна із вимог, які Україна брала на себе, коли вступила до Ради Європи. Є незалежна Наглядова рада, яка працює, для того, щоб стежити за роботою суспільного мовлення. Є керівник, який був обраний правильним прозорим шляхом. Система управління Суспільного дуже гарна. Проблема зараз, звичайно, з фінансуванням. Є закон, в якому йдеться, що фінансування для суспільного мовлення має бути 0,2% від державного бюджету. І ми зараз працюємо з нашими українськими партнерами, щоб це стало реальністю", – зазначив Мортен Енберг.

Серед подальших кроків реформування суспільного мовлення Голова офісу Ради Європи в Україні підкреслив важливість мовлення в інтернеті, а також виробництва власних програм.

Мортен Енберг зауважив, що Україна змінилась в усіх сферах. Громадянське суспільство стало більш професійним, в багатьох сферах відбуваються реформи згідно з європейськими стандартами. Рівень життя став вищим, що дає велику надію на майбутнє.

Окремо пан Енберг зауважив важливість реформи децентралізації: "В Україні – це дуже успішна реформа. І ми пишаємося тим, що брали участь в цій реформі. Коли я відвідую об’єднані громади, видно, що відбуваються зміни, що реформа працює. Є нові школи, ремонти доріг, парків. Треба продовжувати це робити. Ціль – щоб скрізь в Україні були об’єднані нові громади. Це тривалі реформи. В країнах, в яких це робилось, тривало роками. Це не буде завтра, але ми бачимо гарний темп".