Суспільне на Фестивалі ідей в Одесі: у нас немає замовників ні комерційних, ні державних, ні політичних

Суспільне на Фестивалі ідей в Одесі: у нас немає замовників ні комерційних, ні державних, ні політичних

28 сер. 2018

Члени правління Національної суспільної телерадіокомпанії України Олександра Кольцова та Роман Вінтонів 25 серпня взяли участь у Фестивалі ідей*, присвяченому об’єднанню зусиль мислителів і лідерів суспільної думки, лідерів бізнесу, територіальних громад, мистецьких об’єднань, благодійних організацій та інших спільнот задля обміну ідеями й пошуку шляхів перетворення найкращих з них у практичну діяльність.

У панельній дискусії "Мистецтво та медіа" обговорювали реформу суспільного мовлення в Україні. Роман Вінтонів розповів, що таке Суспільне та наголосив на особливому статусі суспільного мовника, який відрізняється як від комерційних, так і від державних каналів.

"Суспільне готове взяти на себе роль ефективного комунікатора. Ми з кожним роком будемо все більш сильніші в цьому і пропонуватимемо все більше послуг для того, щоб суспільство бачило в нас сенс. Ми будемо надавати послуги з комунікацій. Ми станемо інфраструктурно-комунікаційним проектом усієї країни. Коли ви зможете включити свій локальний канал, отримати ту інформацію, яка вам потрібна, щоб бути ефективним і навіть щасливим", – наголосив Роман Вінтонів.

Своєю чергою, Олександра Кольцова зазначила: "Ми дійсно незалежні, і маємо зробити коло спілкування, щоб були почуті всі. У нас немає замовників ні комерційних, ні державних, ні політичних. Ми, поза сумнівом, хочемо і будемо інвестувати у вивчення справжніх потреб суспільства".

Окрім того, члени правління Суспільного розповіли учасникам фестивалю про критичну ситуацію незаконного недофінансування. У розподілі видатків державного бюджету України на 2018 рік для НСТУ передбачено лише 776 млн грн, що не покриває поточних операційних витрат компанії до кінця 2018 року, оскільки це фінансування вдвічі менше суми, гарантованої Законом України "Про суспільне телебачення і радіомовлення України", де йдеться, що бюджет НСТУ має становити 0,2% видатків загального фонду Державного бюджету України за попередній рік, тобто 1,54 млрд грн.

Слухачі запропонували ідею про започаткування добровільних внесків від громадян для фінансування Суспільного.

*Фестиваль ідей – відкритий форум для поглибленого дослідження ідей та проблем, для обміну ідеями щодо гідного та щасливого життя людини у світі, що стрімко розвивається. Понад 50 спікерів, більше 100 окремих сесій різних форматів та тематичних напрямів – від лекцій і презентацій до дискусій і бесід віч-на-віч – створюють унікальну атмосферу інтелектуального пошуку.