В Одесі відкривається виставка «Музей виборчого трешу»

В Одесі відкривається виставка «Музей виборчого трешу»

10 сер. 2020

13 серпня об 11:00 в Одеському хабі Академії суспільного мовлення відбудеться відкриття виставки «Музей виборчого трешу», де будуть представлені зразки підкупу виборців, політичної реклами та чорного піару від 90-х і донині. Виставка триватиме місяць. UA: Суспільне мовлення – інформаційний партнер проєкту. 

Акредитація для ЗМІ за посиланням.

«Музей виборчого трешу» — виставка, вперше організована ЧЕСНО спільно із Національним музеєм історії України та спецпроєктом «Вибори вибори» у Києві влітку 2019 року. Окрім Одеси, у 2020 році оновлену експозицію також презентуватимуть у приміщеннях філій Суспільного в Харкові, Сумах, Черкасах, Житомирі, Кропивницькому, Херсоні та Чернівцях

Відкриватимуть виставку координаторка Руху ЧЕСНО Віта Думанська, продюсерка Одеської філії Суспільного Ірина Кипоренко та головний редактор видання «ІзбірКом», куратор Музею виборів одеського Комітету виборців України Валерій Болган.

«Фактично стартувала передвиборча кампанія. На жаль, в Україні вибори завжди супроводжує гречкосійство. Продуктові пакети, іменні дитячі майданчики та ліжка в дитсадках, брендовані аптечки і маски, одяг з секонхенду – це те, з чим політики йдуть до виборів. Всі найганебніші випадки трешової агітації та підкупу виборців ми зібрали у Музеї. Поважайте себе, вимагайте від політиків не «гречку», а програму», — зазначає Віта Думанська.

«Вибори – це один з небагатьох інструментів прямої демократії і їх прозорість і чесність є дзеркалом дорослості суспільства. Показати виборцю приклади негативного впливу на вибори – обов’язок експертних організацій», — коментує Валерій Болган.

Перелік експонатів різноманітний, відвідувачі зможуть побачити шкільне приладдя, парасольки, аптечки, концертні афіші, одяг – усе з брендуванням різних політичних партій.

«Напередодні місцевих виборів ми разом з рухом ЧЕСНО вирішили нагадати одеситам, що таке політичний підкуп, та ще раз наголосити не продавати свої голоси за «гречку». Ми намагалися збирати експонати по знайомим, нашим глядачам, читачам. Люди активно писали повідомлення, цікавилися, що це буде таке. Вдалося зібрати від одеситів небагато експонатів, але досить цікавих. Особливо мене вражають колекції сувенірки від «Партії регіонів», близько 10 років тому в своїй рекламі вони асоціювали себе з месіями, на їхній рекламі малювали відкрите вікно, зашморг і напис «Вихід є». Добре, що ті часи вже давно минули», — каже Ірина Кипоренко

За словами продюсерки, також буде частина експонатів з загальноукраїнської агітації, і також колекція наших партнерів з Комітету виборців України. Вони збирали десятиліття екземпляри політичної реклами регіону. Виставка має почати роботу з 13 серпня, якщо не буде посилення карантину.

 

Дати старту виставки у регіонах України: 

  • 13 серпня — UA: ОДЕСА (Фонтанська дорога, 3);
  • 17 серпня — UA: ХАРКІВ (площа Свободи, 5);
  • 19 серпня — UA: СУМИ (вул. Петропавлівська, 125);
  • 21 серпня — UA: ЖИТОМИР (вул. Театральна, 7);
  • 25 серпня — UA: ЧЕРКАСИ (вул. Байди Вишневецького, 35/1);
  • 28 серпня — UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ (площа Героїв Майдану, 1);
  • 31 серпня — UA: ХЕРСОН (вул. Перекопська, 10);
  • 3 вересня — UA: БУКОВИНА (вул. Братів Руснаків, 3).

 

Довідка: Рух ЧЕСНО – ініціатива із прозорості та підзвітності політиків, що виникла у 2011 році. Сьогодні громадська організація «Рух ЧЕСНО» моніторить діяльність парламенту і місцевих рад, політичні фінанси та виборчий процес, а також втілює освітні проєкти.  

Проєкт «Музей виборчого трешу» втілює Рух ЧЕСНО разом із Суспільним за підтримки Програми МАТРА Посольства Королівства Нідерландів в Україні та Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні, а також Комітету виборців України.