Суспільне презентувало перший випуск проєкту «Відтінки України»

Суспільне презентувало перший випуск проєкту «Відтінки України»

22 вер. 2020

18 вересня в Одеському хабі Академії суспільного мовлення відбувся допрем’єрний показ першого випуску проєкту «Відтінки України». На показі були керівниця Координаційного центру мовлення національних меншин Суспільного Анастасія Гудима, креативна продюсерка Координаційного центру мовлення національних меншин на Суспільному Олена Кривенко, а також команди UA: ОДЕСА, UA: ЗАКАРПАТТЯ та UA: БУКОВИНА.

Читайте також: «Відтінки України» — всеукраїнська прем’єра на Суспільному

«Це чудова практика: перед стартом проєкту спільно переглядати все, що створено, обговорювати, дискутувати й робити висновки на майбутнє, адже проєкт ще триває і на наші знімальні групи чекають інші герої. У нас чудова команда. Різна за досвідом, підходом до роботи, але в цьому наша сила — створити саме те, що захопить нашу цільову аудиторію», — розповіла керівниця проєкту Анастасія Гудима.

«Проєкт складний, охоплює багато компонентів, і все це доводиться зводити докупи, щоб він відбувся. Особливого підходу вимагає робота з героями, кожен із них — унікальний майстер зі своєю історією життя. Нашим завданням було дістати цю історію з глибин, зняти її і розповісти глядачу так, щоб не залишити байдужим. Хочеться вірити, що нам це вдалося», — зазначила продюсерка Одеської філії Суспільного Ірина Кипоренко.

Після показу члени команди поділилися враженнями від побачених історій, а також власним досвідом і напрацюваннями. Кожна команда розповіла про свого героя, як вдалося його розкрити та з якими труднощами іноді доводилося стикатися під час зйомок. Наприкінці зустрічі обговорили плани на подальшу роботу.

Читайте також: «Національні спільноти позиціонують себе не меншістю, а частиною країни», — Анастасія Гудима

«Попри те, що ми працювали в різних регіонах, таке враження, що були всі разом, дуже близько. Це помітно за форматом. Мені здається, що цей проєкт яскраво демонструє: усі ми різні, але рівні. Це важливий нюанс, зважаючи на те, що в Україні живе багато представників різних національностей», — зауважив продюсер UA: БУКОВИНА Максим Волошин.

«Історії, які я подивилася на передпоказі, вразили мене, тому що це справді колосальна робота всіх членів команди. Кожна із цих історій унікальна й не схожа на жодну іншу. У кожного регіону свій почерк. Мені здається, що глядачі знайдуть щось своє в цих історіях і надихнуться на свою справу. Сподіваюся, що історії не лише розкажуть про національні меншини і їхню культуру, а й просто про загальні людські цінності, які мотивуватимуть розвиватися», — прокоментувала кореспондентка UA: ОДЕСА Лейла Церковнюк.

«Такі зустрічі важливі. Що частіше ми вчитимемося одне в одного, то крутішими будуть наші роботи. Дякую нашим тренерам. Ми багато взяли для себе з уроків. Я працював у команді з оператором Віталієм Куштурою. Тепер, коли їдемо на зйомки, намагаємося знімати фільм у такому форматі, якого нас вчив наш ментор Азад», — розповідає оператор UA: ЗАКАРПАТТЯ Олексій Артем’єв.

Усього глядачі регіональних телеканалів Суспільного побачать 24 сюжети про талановитих представників різних національних спільнот країни. Кожен випуск показує повсякдення, таланти й вміння героїв, які горять обраною справою, творять своїми руками, не забувають коріння та цінують українську культуру.

«Цікава ідея була — показати простих героїв, які ми об’єднали в одну велику Україну, разом переживаючи їхні історії і життя. Кожен герой особливий для мене, хотілося розказати все про нього. На сьогоднішній зустрічі побачила, що всі, хто брав участь у цьому проєкті, намагалися також розкрити багатонаціональність нашої країни через культуру, їжу й пісню — усе те, що нас об’єднує, робить сильнішими й показує, що ми рівні. Сподіваюся, зможемо показати Україні, наскільки ми єдині», — розповіла редакторка UA: ЗАКАРПАТТЯ Жоржета-Марина Толомбасова.

«Гарна назва проєкту «Відтінки України», бо справді Україна — яскрава й багатогранна. Кожен герой цього проєкту обдарований. Своїм талантом і душевним багатством охоче ділиться з іншими. Важливо, щоб про це знали всі глядачі, уся Україна», — поділилася кореспондентка UA: ЗАКАРПАТТЯ Олена Дей.

19 вересня в ефірі телеканалу UA: ОДЕСА, а також регіональних телеканалів Суспільного вийшов прем’єрний випуск проєкту. У ньому розповіли про майстра із села Кулевче Одеської області, який створює дивовижні речі із сушених гарбузів. Це робить більшу частину життя, як до нього інші з родини. Вірить, що це його покликання, і плекає болгарські культурні традиції.

Програма виходитиме щосуботи о 19:15.

Нагадаємо, 4 вересня завершилося онлайн-навчання з режисерської та редакторської сценарної майстерності для команд Суспільного, котрі виготовляють проєкти мовами національних спільнот. За півтора місяця журналісти, режисери й відеографи UA: ОДЕСА, UA: ЗАКАРПАТТЯ та UA: БУКОВИНА опанували техніки знімання документальних історій, методи відбору героїв і роботи з ними.