Про що згадують лише перед виборами: UA: ОДЕСА розбирає «вічні» проблеми регіону

Про що згадують лише перед виборами: UA: ОДЕСА розбирає «вічні» проблеми регіону

6 жов. 2020

Напередодні виборів Суспільний мовник у марафоні «Місцеві» розповідає про проблеми, котрі має вирішувати місцева влада, яку громадяни обиратимуть 25 жовтня.

З вересня журналісти Суспільного Одеси готують історії про локальні проблеми —  реальні потреби людей, провали й успішні способи їх розв’язання. Найкращі з регіональних сюжетів потрапляють до міжрегіонального шоу «Ранок на Суспільному»«Суспільної студії» на UA: ПЕРШИЙ та дискусійних програм на UA: Українське радіо, де про них дізнається вся країна.

«У рамках марафону «Місцеві» ми розповідаємо про проблеми, із якими стикаються люди по всій країні. Є такі, що зустрічаються майже в кожному регіоні, як от, наприклад, розбиті дороги. А є і такі, що характерні для Одещини. Зокрема, забруднення та пересихання Куяльницького лиману, — каже шефредакторка новин Суспільного Одеси Олеся Ігошина. — Завдяки цьому проєкту маємо можливість дізнатися, чи вирішують болючі питання силами місцевої влади, показати, як це впливає на мешканців регіону. І, як ми змогли переконатися, зустрічаються як історії успіху, так і невдач».

Команда Одеської філії Суспільного уже розповіла чотири історії про проблеми медицини, інфраструктури, ЖКГ та екології регіону.

Придбання кисневої станції у Любашівській центральній районній лікарні, що на Одещині, коштуватиме 2 мільйони 200 тисяч гривень. Половину суми на її встановлення, виділила Одеська обласна державна адміністрація. Решту суми збирають волонтери.

Читайте також: «Виборчий округ. Місцеві» — UA: ОДЕСА запрошує кандидатів на дискусію в прямому ефірі

Дорогу до села Кубанка Одеської області не ремонтували понад двадцять років, кажуть мешканці. Її протяжність 25 кілометрів, втім проєкт ремонту готовий для ділянки меншої за сім кілометрів. За словами першої заступниці голови Красносільської об’єднаної територіальної громади Марини Архірій, для такого ремонту потрібно близько 120 мільйонів гривень.

На частині вулиць у селищі Шевченко Суворовського району Одеси немає освітлення вже понад 30 років. Частину старих опор електромережі змінили, однак решта залишилася зі зламаними плафонами і без ламп, розповіли Суспільному місцеві мешканці.

У воді поблизу Куяльницького лиману, що на Одещині, вміст хімічних речовин у п’ять разів перевищує допустиму норму. Про таке стало відомо з експертизи фізико-хімічного інституту НАН України. Натомість у міській раді Одеси наголошують, що вода — безпечна.

Команда проєкту визначила 7 найболючіших проблем регіонів, із якими має боротися місцева влада: медицина, інфраструктура, екологія, ЖКГ, освіта, безпека та фінанси. 

 «Подивіться матеріали цього проєкту. Чи багато ситуацій будуть незнайомими для вас? Проблеми всюди ті самі. Принаймні схожі. І кожна має шляхи вирішення. Звісно, десь із цим упоралися, і це добре. А десь — із року в рік, від виборів до виборів відкладають, жаліються, кивають на столицю. Це можливість для людей бачити перед очима не лише яскраві передвиборчі білборди з обіцянками. Це можливість проаналізувати, подумати, зробити висновки. І зрозуміти, зокрема, що вони самі можуть зробити», — зазначив генеральний продюсер інформаційного мовлення Суспільного Федір Скрипник.

Читайте також: Портрет українського життя — підбірки проблем, із якими живуть регіони від виборів до виборів на Суспільне Новини

З добіркою одеських історій можна ознайомитися онлайн: на ютуб-каналі та фейсбук-сторінці Суспільне Одеса.