Удосконалюйте українську разом із Суспільним

Удосконалюйте українську разом із Суспільним

6 лис. 2020

Ведучі міжрегіональної програми «Ранок на Суспільному»Олександр Єльцов, Антоніна Антоша, Віктор Дяченко й Ольга Топольницька — до Дня української писемності та мови записали кілька коротких роликів-пояснень, аби звернути увагу глядачів на помилки в щоденному слововживанні.

Ці ролики транслюватимуть упродовж наступного тижня в ефірі «Ранку на Суспільному». Помилки та виправлення вписали в короткі життєві ситуації, щоб інформація сприймалася легко. Адже в щоденному спілкуванні ми всі припускаємося помилок, не контролюючи кожне слово.

Читайте також: Наймасштабніша подія осені: Радіодиктант національної єдності на Суспільному відбудеться з нововведеннями

«Уже майже десять років працюю в телевізійній журналістиці й знаю, наскільки важливо перевіряти кожне слово або сталий вислів до того, як іти до студії. Адже маєш бути взірцем для глядачів. Нині в програмі «Ранок на Суспільному» ми багато спілкуємося з гостями в студії, кореспондентами на місцях у прямих увімкненнях або навіть між собою, тому часто відхиляємося від тексту, але це аж ніяк не зменшує нашої відповідальності. Ми теж маємо грамотно й без помилок подавати інформацію. Саме тому постійно вдосконалюємо українську. Участь у проєкті — нагода збагатити власні знання й водночас поділитися ними з нашими глядачами», — коментує ведуча програми «Ранок на Суспільному» Антоніна Антоша.

Ці відео — не повчання, не виправлення, а дружня підказка. Адже кожен із нас точно знає і чув правильні варіанти слововживання, але недостатньо акцентував на цьому увагу.

«Мені не подобається недоречне вживання слів і сталих висловів іншомовного походження. Вважаю, що кожна мова має власні неповторні й автентичні елементи, які не варто забувати. Українська не виняток — багата на прислів’я, приказки, а кожне слово має щонайменше кілька синонімів. Чому б замість «фідбек» не казати «відгук»? Можна «влаштувати захід», а не «організувати івент», а «лайк» замінити на «вподобайку». Використовувати українську можна в будь-якій сфері, саме це ми й показуємо в проєкті», — зазначив ведучий програми «Ранок на Суспільному» Олександр Єльцов.

Читайте також: Радіодиктант національної єдності: офіційні правила участі

Ведучий рубрик програми «Ранок на Суспільному» Віктор Дяченко півтора року тому створив блог-помічник для вивчення української. Формат блогу — короткі щоденні поради з добору синонімів, варіанти перекладу, колоритні слова, що можуть збагатити мовлення.

«За освітою я філолог, а отже, прискіпуватися до слів полюбляю. Це зовсім не означає, що я не припускаюся помилок. Кажуть, іноземну мову можна вивчити за два роки, а рідну вивчаємо все життя», — коментує Віктор Дяченко.

«Закликаємо всіх охочих на своїх сторінках у соцмережах публікувати відео, дописи й фото з мовознавчими підказками для своїх друзів. Ставте #РанокНаСуспільному, щоб зібрати корисні поради в одному місці», — запрошує ведуча програми «Ранок на Суспільному» Ольга Топольницька.

 

Фотографував Володимир Шевчук