В Одесі представили другий сезон документального серіалу «Крутий заміс»

В Одесі представили другий сезон документального серіалу «Крутий заміс»

14 гру. 2020

12 грудня о 14:00 в одеському «Veterans HUB ODESA» відбулась презентація другого сезону документального серіалу про ветеранів АТО «Крутий Заміс». Серіал розповідає про те, як ветерани АТО повертаються до цивільного життя, які виклики долають та як дають собі ради.

«Крутий заміс-2» зняла студія DocNoteFilms за підтримки Українського культурного фонду. UA: Суспільне мовлення здійснює інформаційну підтримку проєкту, а також має ексклюзивні права на показ серіалу.

Читайте також: Суспільне в регіонах покаже документальний серіал про ветеранів АТО

Проєкт представляли режисер «Крутого Замісу» Костянтин Кляцкін, автор ідеї та продюсер Сергій Малярчук та оператор-постановник Павло Липа. На презентації був присутній герой одеської серії Сергій Гуцалюк – керівник Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті. На показ також завітали представники ветеранської спільноти та журналісти.

«Ідея створення виникла саме у мене, коли в Києві відкрилась перша «Veterano Pizza». Це стало дуже популярною точкою, де збирались ветерани, їх родини та друзі. Я помітив, що там дуже багато відбувається різних історій, розмов, де ветерани ділились своїми спогадами. І тоді я прийшов до свого режисера Костянтина Кляцкіна і розказав про такий цікавий формат, — розповів Сергій Малярчук. В першому сезоні було 8 серій про київських ветеранів, які заснували бізнес саме в Києві. Коли ми були готові реалізовувати другий сезон, то пітчинг ми виграли в УКФ. Нас профінансували і ми відзняли 10 серій по 10-ти містах України, від Сходу до Заходу.  Ми вирішили розширити географію і показати, що, дійсно, ветерани різні і традиції, і підхід, але всі патріотично мотивовані. Тому, в принципі, це, знову ж таки, ветеранські історії про ветеранів, про те, ким вони були, як потрапили на фронт і що, власне, з ними відбувається після війни, хто чим займається, не тільки про бізнес».

Аудиторія побачила дві серії нового сезону проєкту: одеську та з миколаївську. Одеську серію команда знімала на органічній фермі «Ліхтенфельд», засновником якої є ветеран Олександр Доброжанський. Розташована в селі Кудрявка ферма добре відома, зокрема, своїми особливими сирами. Миколаївська серія присвячена ресторану «Veteran Point» та його співвласнику Олексію Губському.

За словами Костянтина Кляцкіна, під час зйомок найважливішим було – добитися того, щоб ветерани в кадрі були такі ж безпосередні як в житті. Дійсно, важко, коли велика знімальна група, коли особливо люди не вміють на камеру говорити, не мають якогось публічного досвіду і тут питання в тому, як з людьми домовитись, як  їх розкрити.

«Я, в основному, спілкуюсь як є, просто розповідаю про нашу ціль, чому ми знімаємо цей проєкт, даю максимальну інформацію людині, щоб вона розуміла, для кого це, хто ми. Зазвичай це працює, бо ми розуміємо про що мова, ми багато знімали на передовій з оператором і ми, в принципі, розуміємо, через що вони пройшли. Нам є завжди про що поговорити з військовими або з ветеранами. Ще багато залежить від того, як побудовано знімальний процес. У нас знімальна група професійна, працює досить швидко. Для нас дуже важливо ніяк не вплинути на героя до зйомок, щоб вони не були запрограмовані щось розказати певне або донести якусь свою тему. Для нас було важливе, щоб вони були такими, якими вони є і розмова майже не модерувалась», — розповів Костянтин Кляцкін.

Павло Липа також зазначив, що локації для зйомок були відповідні кожному ветеранському бізнесу. Героїв максимально намагалися залишити в їх в зоні комфорту.

«Ми просто до них приїжджаємо, по-перше, це красиво загалом, це цікаві локації і вони можуть, фізично знаходячись там, розповісти і показати, що де є. Це прикольно і складно з логістичної сторони, з точки зору часу, скільки потрібно витратити на постановку освітлення, на роботу з локацією загалом. У нас документальний підхід, бо у нас такий бекграунд,  тому ми працюємо з їх локаціями і намагаємося створити максимально такі умови, щоб вони взагалі забули про те, що їх знімають», — розповів Павло Липа.

Після перегляду відбулося жваве та цікаве обговорення серій, проблем інтеграції ветеранів у суспільство, важливості протидії ворожій пропаганді.

Нагадаємо, «Крутий заміс» – це два сезони, 18 серій та понад 50 героїв з усієї України. Жодних рамок, жодної цензури: лише невимушені розмови, секрети успіху, кумедні байки та роздуми про найважливіше. Дивіться перший сезон на UA: ОДЕСА та на всіх регіональних телеканалах Суспільного.