Суспільне телебачення і радіо Одещини відвідали Ізмаїл

Суспільне телебачення і радіо Одещини відвідали Ізмаїл

15 бер. 2021

13 березня команда телеканалу UA: ОДЕСА та UA: Українського радіо Одеса розпочала практику спільних теле- і радіо виїздів у дальні куточки області. Суспільний мовник прагне в рівній мірі висвітлювати новини з усіх громад області. Творча група плідно попрацювала в Ізмаїлі. 

«Ми розпочали з колоритної і гостинної Бессарабії. Враження — неймовірні! Провели спільні зйомки та робочу нараду на виїзді – придумали багато цікавих форматів на найближчий період. Ну, а на хвилях UA: Українського радіо Одеса – на тижні залунають голоси ізмаїльців», — розповідає продюсерка Одеської філії Суспільного Олена Кваша.

Продюсерка Олена Кваша та режисерка Катерина Сагієнко

Читайте також: Оголошено результати конкурсу на продюсера UA: ОДЕСА

Команда Суспільного Одещини відзняла два унікальних майстер-класи болгарського етнографа Олександра Палібзи, який вчив усіх майстерності прядіння, та гагаузької майстрині Ольги Кулаксиз, яка показала всім свої роботи – весільні рушники та серветки. Також команда побувала в Обласному центрі національних культур, де змогли поспілкуватися з учасником шоу «Голос країни» болгарином Сергієм Нейчевим.

Гагаузька майстриня Ольга Кулаксиз

«Ми також встигли побувати і в чоловічому монастирі святих Костянтина і Олени, де створюють унікальні розписи стін заслужений художник України Іван Шишман і член спілки художників України Сергій Костов. Матеріали, які ми змогли зібрати за один день ляжуть в основу кількох теле- радіопрограм і сюжетів. Вважаю, що така практика виїзду великої творчої групи є не тільки емоційною, а й раціональної і комплексної», — вважає журналістка редакції нацменшин на UA: ОДЕСА Анна Терзівець.

Оператор Олексій Мурашкін, журналістка Анна Терзівець та заслужений художник України Іван Шишман

Читайте також: «Візуальний код» — із 13 березня в телеефірі UA: ОДЕСА

Тема пандемії «COVID-19», на жаль, не втрачає своєї актуальності, а рівень реагування на це захворювання як серед населення, так і в надрах медичної галузі, далеко не завжди є адекватним. Тому для UA: Українського радіо Одеса важливо постійно залучати до ефіру саме тих лікарів, які на крок чи на кілька кроків випереджають ті можливості, які створює держава. Саме такий приклад ініціативи на місцях радійники знайшли в Ізмаілі та звернулися за інформацією до головного лікаря Дунайської обласної лікарні Віталія Гайдукова. При лікарні вже більше десяти місяців діє єдина на Одещині Киснева станція. 

Також радійники побували в Ізмаїльському архіві, де змогли зробити унікальні кадри зі сховищ цінних книг.

«Редакційний «накопичувач» гарячих тем поповнився під час поїздки до Ізмаїлу також коментарями відносно перебігу судової справи щодо фактів розбещення в Ізмаїльському будинку дитини та фіксацією думки співробітників КУ «Ізмаїльський  архів» щодо перспектив переведення фондів до обласного центру», — зазначає редактор UA: Українське радіо Одеса Геннадій Степаненко.

Редакторка UA: Українське радіо Одеса Людмила Коллер записала інтерв’ю з ізмаїльськими художниками Володимиром Дудником та Іваном Коцофляком про те, як виникла ідея об’єднати художників Ізмаїла в єдину спілку, як фестиваль «АРТ БАТ ФЕСТ», заснований безпосередньо Володимиром Дудником, допоміг посприяти благодійності та як особливості багатонаціонального регіону відображаються у творчості Ізмаїльських художників. Також мала розмову зі співробітницею Ізмаїльської картинної галереї Валентиною, яка знайомила з історію музею та діючими виставками. 

Людмила Коллер разом з ізмаїльськими художниками Володимиром Дудником та Іваном Коцофляком

«Перебуваючи в Ізмаїлі, нам вдалося добре попрацювати за напрямками. І це чудово! Деяку актуальну інформацію передали новинарям. Радійники працювали по своїй темі, але десь ми перетиналися», — розповідає журналістка редакції нацменшин Надія Маленкова.

Читайте також: UA: ОДЕСА: суспільний мовник завжди поруч

«Маємо намір продовжити практику виїздів в райони області. На мою думку, це виконує ще одну місію Суспільне стає ближче», підкреслила Олена Кваша.

Нагадаємо, UA: Суспільне мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й канали Суспільного радіо (UA: Українське радіоUA: Радіо ПроміньUA: Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. Дивитися і слухати програми й стежити за всіма заходами і випусками новин Одещини можна на сайті Суспільне | Новини, на сторінці Суспільне Одеса у Фейсбуці та UA: Українському радіо Одеса, а також онлайн на сайті філії.