«Театри України» — замальовки про театри різних регіонів на UA: ОДЕСА

«Театри України» — замальовки про театри різних регіонів на UA: ОДЕСА

29 бер. 2021

До Міжнародного дня театру на UA: ОДЕСА, а також всіх регіональних телеканалах Суспільного стартують міжпрограмні замальовки «Театри України». З 27 березня і протягом усієї весни в ефірах Суспільного розповідатимуть про театри кожного регіону з цікавими фактами з історії театрів, їхніх будівель, вистав.

Читайте також: Спецефір UA: Українського радіо Одеса до Міжнародного дня театру

Творча група суспільного мовника UA: ОДЕСА розповіла про Одеський національний академічний театр опери та балету.

«Театр – це дім мистецтва, творчості та натхнення. Спеціально до Міжнародного дня театру, команда UA: ОДЕСА підготували відео про найвидатніший театр нашого міста – Одеський національний академічний театр опери та балету. Зі знаменитостей тут давали концерти К. Чайковський, Ф. Шаляпін, Айседора Дункан. Будівля вражає своєю величністю та багатолітньою історією. Пориньте у світ театру разом з проєктом “Театри України”», — розповідає редакторка UA: Українське радіо Одеса Олена Голда.

Одеський оперний театр вважається одним з найкращих театрів світу. У 2008 році журнал «Форбс» додав цю будівлю до переліку 11 найцікавіших пам’яток Східної Європи.

Перший одеський міський театр відкрили 10 лютого 1810 року за ініціативи градоначальника — герцога Дюка де Рішельє.

В цьому театрі був Олександр Пушкін, Адам Міцкевич та Микола Гоголь. 

Через 63 роки у новорічну ніч будівля згоріла дотла. 

Нову будівлю одеської опери побудували за проєктом віденських архітекторів Фердинанда Фельнера і Германа Гельмера. Проте за три роки будівництва вони до Одеси жодного разу не приїхали.

Усіма роботами займались місцеві архітектори на чолі з Олександром Бернардацці. В екстер’єрі переважає стиль віденського бароко.

Сучасній будівлі оперного театру 134 роки.

Креативна продюсерка регіонального мовлення Суспільного Катерина Жуліна зазначила, що цей проєкт зараз особливо актуальний, адже через карантин День театру не можна відзначити походом на улюблені вистави.

«Театри завжди допомагали нам здійснити «культурну подорож» без довгих доріг і валіз. Регіональні канали Суспільного пропонують відвідати театри з усіх куточків України, не виходячи з дому. Дізнайтеся більше про наші театри, обирайте найцікавіші і приходьте на вистави, як тільки це буде безпечно», — сказала Катерина Жуліна.

Нагадаємо, місцеві суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (UA: Українське радіо, UA: Радіо Промінь, UA: Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — UA: Суспільне мовлення. Дивитися і слухати програми й стежити за всіма заходами і випусками новин Одещини можна на сайті Суспільне | Новини, на сторінці Суспільне Одеса у Фейсбуці та UA: Українському радіо Одеса, а також онлайн на сайті філії.