Представники національних спільнот з командою UA: ОДЕСА заклали квітники дружби і співпраці

Представники національних спільнот з командою UA: ОДЕСА заклали квітники дружби і співпраці

20 кві. 2021

17 квітня на території Одеської філії Суспільного представники різних національних спільнот разом з працівниками UA: ОДЕСА заклали квітники дружби і співпраці.  

Читайте також: Як нацспільнотам співпрацювати із Суспільним мовником

«З нашими постійними і давніми партнерами – представниками болгарської, гагаузької та молдовської спільнот, а також з представниками Ради представників національно-культурних  спільнот Одещини минулих вихідних ми здійснили символічну акцію – заклали  квітники дружби і співпраці. Подвір’я Суспільного Одещини тепер прикрашають квіти, дерева та кущі від наших партнерів. Захід відвідали як представники спільнот, так і дипломати», — розповідає продюсерка Одеської філії Суспільного Олена Кваша.

Національна редакція телеканалу UA: ОДЕСА створює програми трьома мовами: «Ана тарафи» гагаузькою, «Каса марє» молдовською та «Голос болгар» болгарською. 

У події взяли участь представники консульств Румунії, Болгарії та Молдови, співробітники державних установ, медіа, люди різних професій. Зокрема приєднались болгарська, гагаузька, молдовська, румунська, німецька, польська, афганська та грецька спільноти. 

«Нам було приємно приєднатися до акції зі створення квітників, висаджених представниками різних національностей на території Суспільного телебачення в місті Одесі. Серед них був квітник дружби між болгарською громадою та Суспільним телебаченням, яке транслює протягом 30 років програму болгарською мовою «Голос болгар». Вважаємо, що цей захід допоможе зміцнити толерантну атмосферу Одеси, одного з найбільш багатонаціональних міст України», — прокоментували в Генеральному консульстві Республіки Болгарія в Одесі. 

За словами голови Всеукраїнської національно-культурної молдовської Асоціації Анатолія Фєтєску, ідея висадки квітника дуже доречна. Україна, зокрема і Одеса, переживає непростий час. З одного боку порушений мир в нашій країні, з іншого боку – пандемія:

«Без спілкування один з одним складно. Ми звикли, що ми повинні спілкуватися, генерувати якісь ідеї, повинні їх реалізовувати, як в економічному плані, так і в культурному. Ця ідея висадки алеї дружби доречна з різних точок зору. Але перш за все, це зміцнює дружбу між представниками різних народів, їх культурами. Я відчуваю, що нове керівництво заклало першу цеглину в фундамент співпраці між національними меншинами в області та місті і Суспільним телебаченням. Це дуже важливо».

Представник німецького національного-культурного товариства «Відергебурт» Олександр Назаренко зазначає, що робота на благо суспільства – об’єднує людей і це шляхетна справа.

«Створення квітника дружби символічно пройшло у День довкілля. Гагаузька спільнота з радістю прийняла запрошення на захід і висадили декоративні кущі, троянди та виноград. Сподіваємося, що незабаром, вкладена доброта і праця в цю акцію, дасть чудові плоди», — розповідає журналістка редакції нацменшин, авторка програми «Ана тарафи» на UA: ОДЕСА Надія Маленкова.

Читайте також: Документальний фільм «Невидима правда» — завтра прем’єра на ТБ і ютубі Суспільного

«Акція створення квітників дружби і висаджені представниками різних національностей рослини і дерева – це не просто радісна подія, а справа, яка в майбутньому принесе свої плоди – квіти, які будуть радувати і об’єднувати різних людей. Кожен з них вклав частинку тепла у корисну справу», — каже журналістка редакції нацменшин, авторка програми «Голос болгар» на UA: ОДЕСА Анна Терзівець

Віцепрезидентка Асоціації молдован України «Ватра» Тетяна Нідєлку зазначає, що цей захід, ще раз показав національне різнобарв’я і колорит, яким може пишатися Бессарабія та місто Одеса: 

«Квіти, що ми всі разом висадили, об’єднали не просто людей різних спільнот, а об’єднали однодумців у прагненні зробити добру справу та є прикладом чудової взаємодії. Асоціація молдован України «Ватра» щиро вірить, що ця зустріч сприятиме більш тісній дружбі між спільнотами та Суспільним Одещини».

Напередодні події садівник генерального консульства Республіки Болгарія в Одесі Петро Бондар провів для працівників філії майстер-клас з обрізки троянд і поділився рекомендаціями щодо правильного догляду за ними. 

Також команда UA: ОДЕСА висадили алею фруктових дерев. 

«Всі із радістю взяли участь з озелененні території філії. Колектив підвищує якість життя навколо себе, робить свою територію чистішою та зеленішою. Висадка зелених насаджень — є ще одним напрямом позитивних змін у філії», — зазначає менеджер Одеської філії Суспільного Назарій Максимчук.

Нагадаємо, UA: Суспільне мовлення — єдине медіа в Україні, яке постійно створює проєкти мовами національних спільнот — для них, а про них  — українською. У 2019 року був створений Координаційний центр мовлення національних меншин. Команда Центру збирає інформацію з усіх куточків України про найважливіші для кожної спільноти події, виклики та проблеми, прагне створити середовище рівності, толерантності та плюралізму нацменшин.

Команда Центру співпрацює з редакціями Суспільного, що виготовляють проєкти мовами нацспільнот в Ужгороді, Чернівцях та Одесі: координує та консультує їх. UA: ЗАКАРПАТТЯ створює телепрограми угорською, словацькою, ромською, русинською, німецькою та румунською. UA: ОДЕСА — гагаузькою, молдавською та болгарською. Команда UA: БУКОВИНА виготовляє проєкти румунською. 

Дивитися і слухати програми й стежити за всіма заходами і випусками новин Одещини можна на сайті Суспільне | Новини, на сторінці Суспільне Одеса у Фейсбуці та UA: Українському радіо Одеса, а також онлайн на сайті філії.