Суспільне Одещини оцифровує архівні плівки й створює музей

Суспільне Одещини оцифровує архівні плівки й створює музей

30 кві. 2021

1 травня для одеського телебачення — особлива дата, якщо говорити про історію народження цього популярного способу передачі аудіовізуальної інформації. У 1956 році відбулася трансляція на місто першої офіційної експериментальної передачі зі студії на Соборній площі. 

Як стверджують дослідниці історії одеського телебачення Ганна Бузіян та Наталія Карай, розпочала передачу дикторка Неллі Харченко, а потім передала слово голові Одеського обласного радіокомітету Миколі Лютенку. Півторагодинний ефір завершився показом кінофільму «Юність Максима». 

Читайте також: UA: ОДЕСА транслюватиме Великодні богослужіння із Запоріжжя та Львова

У цей час на місці майбутнього Одеського телецентру на 3-ій станції Великого Фонтану вже закладався фундамент під телевізійну вежу й апаратно-студійний комплекс. До його запуску в експлуатацію залишалося два з половиною роки. Вже на його технічній базі 1 травня 1959 року була забезпечена трансляція з виїзної телестудії. Глядачі перших телевізорів уперше змогли спостерігати за святковою демонстрацією трудових колективів обласного центру на Куликовому полі, не виходячи з дому. 

Від першої експериментальної телепередачі до початку регулярного мовлення (три рази на тиждень) минуло всього 7 місяців.

Напередодні однієї зі знакових для Одеської філії Суспільного дати — дня першого експериментального ефіру в Одеській області, керівництво вирішило провести низку заходів — короткотривалих і довготривалих в реалізації. Мова йде про створення музею телебачення і радіо на Суспільному Одещини. Є дуже багато різних артефактів — апаратура, світлини тих людей, які починали творити історію телебачення і радіо в різні часи. 

«Звісно, вже назбиралося багато матеріалів за період нашого становлення як Суспільного мовника, власне — зберегти пам’ять і розказати про телебачення і радіо всім, хто цим буде цікавитися, — завдання нашого музею. Для колективу — це теж  важливо, розуміння і відчуття значущості нашої роботи для розвитку суспільства, в тому числі. Інколи це розуміння приходить, коли вже побачиш зафіксовані робочі моменти різних років, дивишся і говориш сам собі: «Ух ти, ми це зробили!». Музей заплановано максимально живим — він буде постійно доповнюватися. Маємо намір зробити його віртуальну версію. Тож попередньо — у травні хочемо відкритися», — розповідає продюсерка Одеської філії Суспільного Олена Кваша.

Продюсерка також зазначає, що в музеї вирішили знайти місце і для відцифрованих плівок 60-х років минулого століття, які зберігаються у філії. Відгукнулися на прохання допомогти й колеги з UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ: Костянтин Карпов, Яна Бабак та Світлана Бербець зустріли посилку з вісьмома плівками різних програм і концертів. 

«Враховуючи досвід і технічні можливості бази Кропивницької філії Суспільного, у відповідь на запит колег з Одеської філії ми оцифрували першу десятку архівних матеріалів, записаних на кіноплівку у другій половині ХХ століття. Переважно це виступи видатних артистів естради, кіно УРСР та Одеської області. На мою думку, створення й існування такого єдиного електронного архіву обласних філій та центральної дирекції Суспільного є важливим кроком для збереження історичної пам’яті та культурної спадщини в цілому», — каже менеджер Кропивницької філії Суспільного Костянтин Карпов.

Також менеджер додав, що технологічне обладнання кінопроєкційної апаратної Кропивницької філії збережено у робочому стані й дозволяє оцифровувати кіноплівку практично усіх форматів: 8, 16 та 35 мм. 

За підсумками команди Суспільного Одещини, тільки за минулий 2020 рік в ефір телеканалу UA: ОДЕСА вийшов 741 випуск новин та 383 телепрограми, з них: 139 — програми редакції нацменшин, 147 — «Тема дня» (виходила по вересень) та 61 — «Сьогодні. Головне» (з вересня). На UA: Українське радіо Одеса за цей період вийшов 851 випуск новин та 991 радіопрограма, з них 124 програми — мовами нацменшин.  

Нагадаємо, UA: ОДЕСА разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (UA: Українське радіо, UA: Радіо Промінь, UA: Радіо Культура) входить до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — UA: Суспільне мовлення. 

Дивитися і слухати програми й стежити за всіма заходами і випусками новин Одещини можна на сайті Суспільне | Новини, на сторінці Суспільне Одеса у Фейсбуці та UA: Українському радіо Одеса, а також онлайн на сайті філії.