«Четверта влада» — новий проєкт журналістських розслідувань від команди з Рівного

«Четверта влада» — новий проєкт журналістських розслідувань від команди з Рівного

21 тра. 2021

У неділю, 23 травня, о 19:45 глядачі регіональних філій Суспільного, зокрема і UA: ОДЕСА, побачать прем’єру журналістських розслідувань — «Четверта влада». Це один із проєктів-переможців всеукраїнського відкритого конкурсу «Створюй із Суспільним. Розслідування»

Читайте також: #Інсайд — новий проєкт журналістських розслідувань на Суспільному від команди зі Львова

У першому випуску проєкту «Четверта влада» йтиметься про особливості лікування інсультів у рівненських лікарнях. Заплановано підготувати 8 розслідувань про проблеми і зловживання у сфері медицини, освіти, бюджетів, про випадки корупції та порушення прав людини. Серію розслідувань для суспільного мовника готує команда Рівненської агенції журналістських розслідувань «Четверта влада»

«Ми з’ясували, що заклади часто порушують вимоги Національної служби здоров’я і зобов’язують пацієнтів платити за діагностику й лікування, хоча воно має бути безоплатним. Для чого ми це досліджуємо і знімаємо сюжет? Бо маємо надію, що якщо суспільно важливу проблему виявити, показати і підсвітити з різних боків — знайдуться і шляхи її виправлення. У цьому випадку сподіваємося, що лікування пацієнтів з інсультом на Рівненщині врешті-решт ставатиме безоплатним не лише на папері, а й у реальності, — каже керівниця проєктів «Четвертої влади» Антоніна Торбіч. — Для нас розслідування — це не самоціль, а інструмент, за допомогою якого можна впливати на зміни у суспільстві. Тож ми вирішили взяти участь у проєкті Суспільного, бо спільними зусиллями легше досягати цих змін».

«Це суспільно важливий проєкт, який допоможе людям дізнатися правду про зловживання влади, адміністрацій медичних чи освітніх закладів, і ця правда допомагатиме громадянам відстоювати їхні права, адекватно оцінювати діяльність місцевих чиновників та політиків», — зазначив продюсер UA: РІВНЕ Михайло Чубай.

Як раніше зазначила генеральна продюсерка регіонального мовлення Суспільного Марія Фрей, підтримка Суспільним мовником незалежних локальних розслідувань дає можливість зробити голос якісної регіональної журналістики більш потужним та впливовим.

З юридичною експертизою проєктів команді Суспільного допомагає Інститут розвитку регіональної преси. Редакційний супервайзинг проєктів здійснюють журналісти-розслідувачі Суспільного Інна Білецька та Дмитро Бондар. Зокрема, Інна Білецька переконана, що регіональні розслідування — це спосіб допомогти жителям областей не помилятися, обираючи владу, і не платити за те, за що уже заплатили з бюджету.

Загалом, у травні телеглядачі Суспільного побачать прем’єри шести телевізійних журналістських розслідувань. Три з них — «Під прицілом», «Лакмус» та «Червона лінія» — стартували у минулі тижні.

Нагадаємо, конкурс проєктів журналістських розслідувань для виробництва і трансляції на регіональних телеканалах Суспільного був оголошений вперше минулого року в грудні. У лютому стали відомі назви шести проєктів-переможців. Ще п’ять ідей команда Суспільного відібрала у довгий список. Для їх виробництва мовник залучатиме додаткове фінансування, в тому числі й донорську підтримку.

«Створюй із Суспільним» — це програма співпраці з Суспільним мовником для продакшенів на умовах аутсорсу, відкритий відбір творчих проєктів для трансляції на регіональних телеканалах UA: Суспільне мовлення.

Місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (UA: Українське радіоUA: Радіо ПроміньUA: Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — UA: Суспільне мовлення.

Дивитися і слухати програми й стежити за всіма заходами і випусками новин Одещини можна на сайті Суспільне | Новини, на сторінці Суспільне Одеса у Фейсбуці та UA: Українському радіо Одеса, а також онлайн на сайті філії.