Як це – бути лесбійкою та геєм в Україні | Дискримінація ЛГБТК+ | Гендерні окуляри

1 тра. 13:05


Денис – студент-політолог. Він навчається у Варшаві та працює в українській компанії. А ще Денис – гей. Це інтерв’ю хлопець дає анонімно, без обличчя. Бо не готовий вриватися в інформаційний простір із заявою про свою орієнтацію.

Першою людиною, якій Денис про це розповів, була бабуся. І вона його прийняла. Але в родині хлопця – дуже різні люди. І хоча батько – класна людина, категорія, якими він мислить, не подобаються Денису. Через це йому складно вийти на контакт та поговорити про себе, як особистість. Утім хлопець сподівається, що колись все ж може розповісти татові.

«Я багато разів чув, що не схожий на гея. І багато разів чув, що гей має бути не таким. Більш манерним. Так, такі теж є. Але всі люди різні, так само і геї різні. [...] Я думаю, головне джерело дискримінації – незнання. Як тільки люди зрозуміють, будуть мати які знання, дискримінація зникне», – переконаний Денис.

Вероніка живе в Одесі, їй 24 роки. І вона ЛГБТ-активістка. На перший прайд дівчина пішла в 2019 році. А минулорічний закінчився для неї тривалим лікуванням. Під час прайду в 2020 році на учасників одеської акції напали.

«У мене був транспарант, який рознесло бруківкою. Був забій мозку, синці. Я втрачала зір, мене нудило. А в поліції сказали, що складу злочину немає, бо неможливо знайти нападників. Страшно жити в своїй країні. Бо хтось може просто увірватися до тебе додому», – розповіла Вероніка.

Дівчина переконана: прайд – це не парад, як часто кажуть інші. Адже парад відбувається з нагоди якогось свята. Утім представникам ЛГБТ-спільноти святкувати нема чого. Хіба що нетолерантність та відкритість суспільства, переконана активістка.

«Було б простіше, аби люди навчилися поважати одне одного. До лесбійок ставляться більш лояльно. Бо їх сексуалізують. А до геїв – більш негативно. На щастя, суспільство стає більш толерантним. Але через певні радикально налаштовані організації ми наче повертаємося назад», – поділилася дівчина.

Інші випуски
Більше відео