Танкер DELFI міг бути причетним до контрабанди, за ним слідкували - ДПСУ

16:10, 29 лис. 2019
 
Танкер DELFI міг бути причетним до контрабанди, за ним слідкували - ДПСУ
Правоохоронці встановили, що танкер DELFI міг бути причетним до незаконних оборудок, через що, за ним велося постійне спостереження. Про це повідомляє пресслужба Державної прикордонної служби України.
Судно тривалий час перебувало у зоні очікування, за межами територіального моря України. Фактично, воно знаходилося у прилеглій зоні України, в режимі закритого кордону, що цілком відповідає нормам міжнародного морського права, заявили в прессслужбі.
"У результаті проведених заходів останнім часом встановлені ознаки можливих схем з незаконного переміщення паливно-мастильних матеріалів з суден, які тривалий час перебувають у зоні очікування, поза територіальним морем України, чи на якірних стоянках портів та здійснюють бункерування інших суден із закритим кордоном, або суден, які знаходяться в каботажному плаванні. Також встановлено кілька суден, що могли бути причетними до незаконних оборудок, за ними велося постійне спостереження",- сказано в повідомленні відомства.
Саме тому прикордонники вели постійний контроль за судном.
16 листопада спеціальна оглядова група Морської охорони прикордонного відомства оглянула DELFI та перевірила ймовірну причетність до протиправної діяльності. Вантажу, заборонених предметів та ознак здійснення незаконної діяльності на судні не виявили.
Однак прикордонники зафіксували низку порушень у суднових документах, відмітили незадовільний стан самого судна, що загрожувало навігаційній та екологічній безпеці, особливо, в тих погодних умовах, що прогнозувалися. За результатами огляду направлено відповідні повідомлення власнику судна.
 
Наразі судно продовжує перебувати під цілодобовим спостереженням та контролем відділу прикордонної служби “Одеса”.
 
Нагадаємо, 22 листопада через шторм в Одеській затоці зірвало з якоря танкер DELFI. Спершу судно перебувало в акваторії порту "Південний". Вітер зі швидкістю 12 метрів на секунду зірвав його з якоря і відніс в бік Одеси. На борту було троє: капітан та два члени екіпажу. Їх евакуювали та направили до лікарні.
Відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 276 "Порушення правил безпеки руху або експлуатації залізничного, водного чи повітряного транспорту".