Римма Зюбіна, Юрій Оноприйко та Ірина Шеляг розповіли про Василя Василька на Українському Радіо Одеси

Римма Зюбіна, Юрій Оноприйко та Ірина Шеляг розповіли про Василя Василька на Українському Радіо Одеси

13 кві. 2023

7 квітня минуло 130 років з дня народження актора, режисера та драматурга Василя Василька, на честь якого назвали Український академічний музично-драматичний театр в Одесі. В студії Українського Радіо Одеси у програмі «Радіодень» актори театру Римма Зюбіна, Юрій Оноприйко та Ірина Шеляг розповідають про видатного театрального діяча. Ведуча — Ірина Сечковська.

Читайте також: Українське Радіо Одеса тепер і на Soundcloud

До річниці дня народження Василя Василька, «васильківці» провели експериментальне читання його п’єси «Чашка чорної кави» про Леся Курбаса. Про це актори розповіли у студії Українського Радіо Одеси.

«Василько — це учень Курбаса. А Курбас — це та людина, яка почала будувати саме український театр. Не театр в маси, а театр про особистість людини, свідомість, індивідуальність людини. Тому і Василько для нас актуальний, бо він продовжував справу Курбаса і ми всі теж, виходить, продовжуємо цю справу», — каже Юрій Оноприйко.

На думку Римми Зюбіної, в цій п’єсі всі думки Василька вкладені в тексти Курбаса про театр європейський, театр людей, які мислять однаково, друзів, саратників. Такий театр створював Курбас і намагався створити Василько.

«”Все, що ми хочемо”: новий театр, без штампів, без застарілого — він все вже тоді хотів робити. Зараз, читаючи п’єсу, я дивлюся і там думки наші, думки молодого покоління», — зазначає Ірина Шеляг.

«Українському театру Василько потрібен як педагог, як майстер. Я дуже хочу перечитати все, що його рукою написано і створити подкаст або аудіо книгу. Ми говорили, щоб зробити це саме в Одесі, бо у нього неймовірно цікаві щоденники, які відкривають історію не лише театру, а всієї епохи та історичного контексту існування українського театру», — додає Римма Зюбіна.

Крім цього, 10 квітня під час обміну повернули з російського полону 130 військовослужбовців, зокрема, захисників Маріуполя, які потрапили у полон на початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. Слухайте у цьому ж випуску «Радіодень» — про те, як розпочався штурм Маріуполя: історія одеситів-«захисників Азовсталі».

Прослухати повний випуск програми «Радіодень» можна за посиланням.

Нижче — перелік частот радіо та лінки на соцмережі Суспільного Мовлення в Одеській області.

  • Українське Радіо 

м. Одеса — 91,4 FM

м. Березівка — 105 FM

м. Болград — 105,7 FM

смт Велика Михайлівка — 104,5 FM

с. Кам’янське — 103,3 FM

м. Кодима — 102,6 FM

с. Вестерничани — 103,6 FM

м. Рені — 105,9 FM

смт Тарутине — 99,2 FM

смт Миколаївка — 106,3 FM

с. Петровірівка — 100,2 FM

смт Сарата — 107,8 FM

  • Радіо Промінь

м. Одеса — 88,5 FM

м. Білгород-Дністровський — 97,2 FM

м. Болград — 96,1 FM

м. Березівка — 104,2 FM

с-ще Ковбасова Поляна — 106,8 FM

м. Рені — 97,8 FM

  • Радіо Культура

м. Білгород-Дністровський — 93,9 FM

Оперативні новини від Суспільне Одеса у соцмережах:

Нагадаємо, Українське Радіо — найбільша FM-мережа та найпопулярніше розмовне радіо України, флагманський канал Національної суспільної телерадіокомпанії України. Всі канали Суспільного радіо можна слухати в мобільному застосунку suspilne.radio або онлайн на сайтах філій чи в єдиному порталі державних послуг «Дія» у послузі «Дія Радіо».

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах