Журналісти Суспільне Одеса стали тренерами проєкту «Демократія очима дітей»

Журналісти Суспільне Одеса стали тренерами проєкту «Демократія очима дітей»

26 жов. 2023

Команда Суспільне Одеса разом з громадською організацією «Змістом» в межах проєкту «Демократія очима дітей»* провели першу хвилю тренінгів для дітей, підлітків ВПО та Одещини і їхніх батьків, де навчали зйомці і монтажу відео на соціально важливу тематику. Як працює демократія? Хто формує громадську думку? Чому суспільний резонанс впливає на владу? Відповіді на ці питання учасники навчань шукали разом із тренерами — журналістами Суспільного, блогерами та громадськими діячами.

Читайте також: Теорія та практика: в Одесі відбувся тренінг для операторів південного хабу Суспільного

Під час навчання діти визначили цікаві теми і поділилися на команди — майбутні «знімальні групи», які працюватимуть над відеороликами. Найбільш гострими для учасників стали теми кібербулінгу, гендерної нерівності, вигорання у школі, свободи слова та расизму. 

Журналісти Суспільне Одеса розповіли учасникам про перевірку інформації, небезпеку фейків і написання сценаріїв, а гостросюжетна гра «Червона шапочка» навчила дітей дивитися на ситуацію з різних точок зору.

«Найбільше враження на дітей справили тренери-журналісти. Це було весело, різноманітно і насичено. Приємно було бачити, як молодь знаходить нових друзів і цікавиться журналістською роботою після спільних 4-х днів із Суспільним. Класно мати таких партнерів. Передусім — це про якісну журналістику, але також і про цінності, які можна втілювати навчаючи і навчаючись. Для громадських організацій співпраця зі медіа — елемент обов’язковий. Як виявилось, можна поєднати підлітків, громадянську просвіту, відеоблогінг, журналістику — і вийде не тільки цікаво, але й дуже ефективно», — зазначає керівниця проєкту Ольга Константінова.


«Ми розповідали дітям про основні засади сучасної журналістики. Роз’яснювали, що таке журналістські стандарти, інформаційна гігієна, фейки, “джинса”. У рамках програми провели ознайомчу екскурсію телевізійною студією. Разом із дітьми знімали соціальні ролики, аби кожен зміг відчути себе ведучим у кадрі. Для мене це чудова нагода поділитися своїм досвідом з майбутнім поколінням медійників», — каже кореспондентка Суспільне Одеса Олена Голда.

Оператор Суспільне Одеса Дмитро Бондаренко побажав майбутнім журналістам, щоб кожна їхня стаття, кожен репортаж були кроком до прозорішого та поінформованого суспільства, бо слово — потужна зброя змін.

«Нам дуже сподобалось бути на місці операторів, блогерів і журналістів. Було дуже цікаво знімати й монтувати відео. Ми дуже вдячні Дмитру та Олені за цей досвід», — дякують діти.


28 жовтня пройде друга зустріч, під час якої можна дізнатись про безкоштовне навчання для підлітків зйомці і монтажу відео для тік-току та ютубу. Більш детальна інформація про захід за посиланням.

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт та національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Захищаємо свободи в Україні.

На Одещині 一  це телеканал Суспільне ОдесаУкраїнське радіо Одеса та цифрові платформи: 

*Проєкт здійснюється ГО Змістом за підтримки БО Української освітньої платформи, у партнерстві з ГО ДОБРО, Моє Місто, БФ «Мами Одеси», Caritas Odesa UGCC, МБФ «Оновлена Україна», «Суспільне Одеса».