Суспільне розбудовує гіперлокальну мережу кореспондентів: команда зустрілася з громадами Одещини

Суспільне розбудовує гіперлокальну мережу кореспондентів: команда зустрілася з громадами Одещини

31 жов. 2023

Команда Суспільне Одеса відвідала десять громад області та проїхала близько 2700 кілометрів за шість днів. Майже шістсот жителів Ізмаїльської, Кілійської, Ренійської, Арцизької, Білгород-Дністровської, Березівської, Балтської, Кодимської, Подільської та Чорноморської громад зустрілись з журналістами Суспільного з 20 до 25 жовтня. Охочі взяти участь у навчанні мультимедійної журналістики та гіперлокальними кореспондентами у своїх громадах ще можуть реєструватися до 5 листопада включно.

Читайте також: Розповідати, як живе регіон: шеф-редакторка Суспільне Одеса про пошук гіперлокальних кореспондентів

Про роботу й стандарти Суспільного, для чого команді Суспільне Одеса потрібні кореспонденти у громадах області та як ними стати — розповідали шеф-редакторка Діана Зубар, менеджер Назарій Максимчук, продюсерка з виробництва Олена Кваша та журналісти з відділу новин та діджиталу.

Кореспондент Дмитро Васильєв, шеф-редакторка Діана Зубар, менеджер Назарій Максимчук.

Команда відшукала героїв для майбутніх матеріалів, а також познайомилася з охочими стати гіперлокальними кореспондентами. Говорили й про проблеми у громадах, їхній досвід та розвиток, спілкувалися з молоддю. Більшість зустрічей проводили у навчальних закладах. 

Зустріч в Ізмаїлі

Крім цього, досвідом роботи у небезпечних умовах поділилися кореспонденти Суспільне Одеса, які висвітлюють наслідки ракетних ударів. 

Зустріч у Чорноморську

«Приємно було бачити вмотивованих людей, які вже готові ставати змінотворцями. Зустрічі були дуже продуктивними, емоційно насиченими та часто виснажливими через далеку дорогу. Проте, я вважаю, що зараз Суспільне причетне до неймовірно важливої справи — давати можливість громадам бути почутими. Я безмежно рада, що можу бути причетною до посилення голосу громад у регіоні. Неймовірно цікаво було взаємодіяти зі студентами та молоддю, адже вони були найактивнішими учасниками та щиро цікавилися роботою журналістів. Важливо було побачити, як та в яких умовах живуть громади, зустрітися з місцевими та отримати фідбек від людей», — розповідає Діана Зубар.

Читайте також: «Життя — не тільки в столиці». Марія Фрей — про гіперлокальну мережу Суспільного та розбудову хабів у регіонах

Назарій Максимчук зазначає, що в межах  розбудови гіперлокальної мережі кореспондентів Суспільного в Одеській області відвідували ті територіальні громади, куди знімальна група мовника зазвичай доїжджає з труднощами. Тож власні кореспонденти у цих містах змогли б зробити роботу команди більш оперативною. 

«За результатами комунікаційних зустрічей ми отримали значну кількість позитивних відгуків. Донині надходять заявки від учасників з бажанням стати універсальним кореспондентом у громаді. Одеська область є найбільшою в Україні, тому такі журналісти — необхідність для нашої команди. Це дасть змогу оперативно отримувати інформацію з віддалених громад області, більш детально досліджувати їхні проблеми та висвітлювати їх на платформах Суспільного», — каже Назарій Максимчук, менеджер Суспільне Одеса. 

Зустріч у Білгород-Дністровському

За словами Олени Кваші, команда Суспільне Одеса відвідала громади Одещини не тільки з метою розбудови гіперлокальної мережі, а й щоб зібрати локальну проблематику, яка ляже в основу майбутніх проєктів Суспільного. В останній громаді туру регіоном, у Палаці культури і мистецтва Чорноморська, команда Суспільне Одеса записала токшоу про те, як правильно слід витрачати кошти місцевих громад під час війни (окрім армії). Невдовзі його побачать глядачі місцевих каналів Суспільного. 

«Ключовими партнерами в організації зустрічей для нас стали навчальні заклади системи професійно-технічної освіти, вищі навчальні заклади, заклади культури, місцеве самоврядування. Дуже вдячна всім, хто допомогав поширювати інформацію про зустрічі, приходив на них і виявив інтерес до нашої роботи. Можу відмітити високий запит в громадах на локальну тематику в наших програмах та готовність людей до співпраці», — каже Олена Кваша, продюсерка з виробництва Суспільне Одеса.

Зустріч у Рені

Читайте також: Суспільне готує випуски телевізійного токшоу з громад України

Нагадаємо, Суспільне Мовлення розбудовує на Одещині, Рівненщині, Черкащині, Дніпропетровщині та Полтавщині гіперлокальну мережу універсальних журналістів, які працюватимуть у територіальних громадах. Запрошує безоплатно вчитися мультимедійної журналістики та долучитися до команди Суспільного. 

Про результати відбору команда Суспільного повідомить листом на електронну пошту, яку учасники вказали при реєстрації. Учасники навчальної програми, які покажуть найкращий результат за підсумками навчань, будуть офіційно працевлаштовані, отримають техніку для роботи й стануть гіперлокальними кореспондентами Суспільного у своїй громаді.

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт і національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Захищаємо свободи в Україні.

На Одещині 一  це телеканал Суспільне ОдесаУкраїнське радіо Одеса та цифрові платформи: 

* Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, стійкому та підзвітному багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.