Суспільне Одеса інформаційно підтримує проєкт «Легенди одеського лиману»

Суспільне Одеса інформаційно підтримує проєкт «Легенди одеського лиману»

17 сер. 2021

20-22 серпня відбудеться показ перших трьох серій проєкту «Легенди одеського лиману», який приурочено до святкування 30-ї річниці Незалежності України. Одеська філія Суспільного (телеканал UА: ОДЕСА та Українське радіо Одеса) інформаційно підтримує проєкт.

Читайте також: Команда Суспільне Одеса запустила словник мовами нацменшин

Проєкт «Легенди одеського лиману» – це серія короткометражних анімаційних роликів, об’єднаних спільним сюжетом, які в казковій формі розповідають про пригоди, що відбуваються на тлі реальних історичних подій в околицях Хаджибея-Одеси протягом XV – XXI століть і пов’язані насамперед з Куяльницьким лиманом – містичним і лікувальним символом Одещини.

«Ми вирішили зробити дві часові лінії, тобто три оповідача в різних характерах. Це дівчина кримська татарка, військовий, ветеран АТО і дідусь чумак із села Северинівка. Ми їх відмалювали і вони розповідають сім історій – реальні історії і події, які відбувалися навколо Куяльника. Сім історій пов’язані спільним сюжетом та територією і більшість цих тем невідома. Пересічний громадянин України, одесит не знає про доімперську історію Одеси, власне Хаджибею», — розповів режисер-постановник  проєкту Павло Майстренко.

Також у програмі «Радіодень» на Українське радіо Одеса керівниця проєкту «Легенди Одеського лиману» Ольга Обласова та Павло Майстренко розповіли про що за допомогою проєкту історики розповідатимуть дітям та підліткам.

Презентація перших трьох серій «Легенд одеського лиману» відбудеться:

  • 20 серпня о 12:00 – Будинок культури, с. Кубанка, Красносільська ОТГ, Одеська область. На заході планується показ роликів жителям с. Кубанка та Красносільської ОТГ, виступ зіркових членів команди та творчих колективів с. Кубанка.
  • 20 серпня 17:00 – ОДУВС, вул. 21 км Старокиївської дороги, 42-в, м. Одеса. На заході планується показ роликів курсантам 1-го курсу ОДУВС, а також виступ Ленари Османової та Олега Лихача.
  • 21 серпня 20:30 – УДЦ «Молода гвардія»,  вул. Миколаївська дорога, 172, м. Одеса. На заході планується показ роликів дітям, що відпочивають у «Молодій гвардії», виступ Ленари Османової та Олега Лихача, а також проведення пізнавально-інтерактивної гри за мотивами серіалу.
  • 22 серпня 13:00 - ООУНБ ім. М.С. Грушевського, відділ соціокультурної діяльності, вул. Троїцька, 49/51, м. Одеса. На заході планується показ роликів відвідувачам бібліотеки, жителям і гостям м. Одеса, а також спілкування з творчими членами команди, що працюють над проєктом. 

«З історією Куяльницького лиману пов’язано багато подій і тепер ми маємо можливість ознайомитись з ними. Суспільне, як інформаційний партнер долучилося до висвітлення цього проєкту. Сподіваюсь, широке інформування змотивує молодь цікавитись історією краю і України», — зазначає продюсерка Одеської філії Суспільного Олена Кваша.

Детальнішу інформацію про проєкт можна подивитись – тут.

Нагадаємо, UA: ОДЕСА разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення.

Дивитися онлайн проєкти UA: ОДЕСА і слухати програми Українського радіо Одеса можна на сайті філії. Оперативні новини про Одещину — на порталі Суспільне | Новини та на сторінці Суспільне Одеса у фейсбуці.