Суспільне Одеса запрошує долучатися до Радіодиктанту національної єдності

Суспільне Одеса запрошує долучатися до Радіодиктанту національної єдності

4 лис. 2021

9 листопада о 10:00 на відбудеться Радіодиктант національної єдності, який проводить команда Українського радіо 21 рік поспіль. Команда Суспільне Одеса запланувала низку спецпроєктів з цього приводу.

Читайте також: Радіодиктант національної єдності 2021: офіційні правила участі

У День української писемності та мови в головному читальному залі Одеської національної наукової бібліотеки за сприяння Суспільне Одеса облаштують творчий простір-студію для написання диктанту, в якому зможе взяти участь кожен за умови дотримання карантинних вимог.

«Наша команда багато років поспіль, реалізуючи власні соціокультурні проєкти з промоції книги і читання на кшталт Інтелект-форуму, Всеукраїнської виставки-форуму “Українська книга на Одещині”, “Велика Одеська бібліоніч” та інші, разом із цим із задоволенням підтримує партнерські ініціативи, спрямовані на привернення уваги до сучасної української книги, утвердження та популяризацію державної мови тощо. Так, працівники бібліотеки вже неодноразово брали участь у Радіодиктанті національної єдності, – одночасно із сотнями наших колег з усіх куточків України, — зазначає генеральна директорка Одеської національної наукової бібліотеки Ірина Бірюкова. — Цьогоріч наше прагнення підтримати цей славетний проєкт Українського радіо завдяки ініціативі Суспільне Одеса набуло нових можливостей: разом із партнерами ми запрошуємо учасників диктанту долучитися наживо і зустрітися 9 листопада в Одеській національній науковій бібліотеці й разом відзначити День української писемності та мови! Тож запрошуємо всіх, хто разом із нами вірить в зміцнюючу силу Читання, надихаючу енергію Книги, цінує і шанує унікальний мовний спадок, збережений поколіннями українців!».

У читальній залі зберуться представники різних національних спільнот, котрі проживають на Одещині, студенти-іноземці, які здобувають освіту в Одеському державному університеті інтелектуальних технологій та зв’язку, а також  викладачі кафедри лінгвістичної підготовки, які навчають української громадян інших держав. Перед початком диктанту для учасників  проведуть своєрідну мовну підготовку. Також у бібліотеці підготували тематичну книжкову виставку та подбали про атмосферну фотозону із символічною назвою «Більше книг – менше страху!».

«Ми підтримуємо Всеукраїнську щорічну ініціативу Українського радіо і спільно з нашими партнерами – науковою бібліотекою долучаємося до Всеукраїнського диктанту єдності. Не тільки організаційно і безпосередньою участю представників колективу Суспільного Одещини, а й тематичним спеціальним ефіром виїзної телерадіостудії "Радіо день". Участь в заході братимуть вакциновані особи, дистанція, а також всі інші заходи безпеки буде забезпечено», — розповідає продюсерка Суспільне Одеса Олена Кваша.

З цієї локації редакторка Українського радіо Одеса Діана Попкова проводитиме включення до всеукраїнського спецефіру. А після завершення диктанту о 12:10 у форматі виїзної студії «Радіодня» на локації відбудеться обговорення радіодиктанту. Цей спецвипуск транслюватиметься на Українському радіо Одеса та телеканалі UA: ОДЕСА.

«Одеська аудиторія радіодиктанту якнайкраще демонструватиме єдність та мовну згуртованість, адже до написання долучаться представники національних діаспор та іноземці, котрі вивчають українську, живучи в Одесі. Ми проаналізуємо текст  цьогорічного диктанту, визначимо, які могли бути типові помилки, розповімо про мовний всеобуч, який налаштовуватиме учасників на написання диктанту і, звісно, про цікавих особистостей, котрі долучаться до радійного мовного флешмобу», — зауважує Діана Попкова

9 листопада в ефірі Українського радіо Одеса завершиться проєкт «Українською – вільно!» - історії 15 одеситів та жителів області, котрі перейшли з російської мови на українську, вивчили державну і підтримують українізацію соціокультурного простору. Прослухати випуски проєкту можна на сторінці Українського радіо Одеса на стримінговій платформі Mixcloud.

Також напередодні, 8 листопада, о 12:10 слухачі та глядачі Суспільне Одеса зможуть підготуватися до написання радіодиктанту  під час ефіру «Радіодня». Поради даватиме філологиня, куратора безкоштовних курсів української мови Ярослава Вітко, свої лайфхаки озвучить призер цьогорічного масового диктанту від Вишиванкового фестивалю в Одесі Андрій Хаєцький. Своїм досвідом поділиться постійна учасниця радіодиктантів попередніх років одеситка Ірина Орел.

Нагадаємо, UA: ОДЕСА разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення.

Дивитися онлайн-проєкти Суспільного Одеси та слухати програми Українського радіо Одеса можна на сайті філії. Оперативні новини про Одещину — на порталі Суспільне | Новини та на сторінці Суспільне Одеса у Фейсбуці.