Суспільне Одеса запрошує на передпоказ документальних фільмів колег з Кропивницького та Хмельницького

Суспільне Одеса запрошує на передпоказ документальних фільмів колег з Кропивницького та Хмельницького

15 гру. 2021

17 грудня з 12:00 до 14:00 в  Одеській національній науковій бібліотеці (вул. Пастера, 13) відбудеться передпоказ-презентація документальних фільмів «Покоління Золотої Алеї» та «Кіровоградщина: життя на урані», які невдовзі вийдуть на  UA: ОДЕСА та всіх регіональних телеканалах Суспільного.

Читайте також: Олена Кваша взяла участь у проєкті «Візіонери. Між футурологією та свободою людини»

Продюсерка Суспільне Одеса Олена Кваша, вважає, що проєкти, які виготовляють у регіонах можуть стати «інтелектуальними магнітами», а знайомство з творчістю філій Суспільного та продакшенів з різних областей — те, що об’єднує усіх жителів України, дає поштовх новим ідеям. 

«Спробуємо таке зробити вперше: ми запросили презентувати проєкти в Одесу колег із Кропивницького та Хмельницького. Кропивницький — не тільки з причин власного коріння, а й з позиції дотичності до ідеї стрічки, а Хмельницький — через тематику фільму: їхній ринок — це частина культури та економіки регіону. В Одесі є схожий за масштабами об’єкт, думаю, буде цікаво побачити і обговорити з журналістами, діячами культури, бізнесу ці проєкти. Платформа — Одеська національна наукова бібліотека під керівництвом Ірини Бірюкової — наші партнери», — розповідає Олена Кваша.

«Виробництво обох проєктів стали можливими завдяки фінансуванню Суспільного. Ідеї належать командам філій, а реалізація — локальним продакшенам. Таких проєктів цього року ми запустили 25 і це чудова можливість для місцевих виробників розпочати співпрацю з нами, щоб у майбутньому податися на конкурс "Створюй із Суспільним"», — переконана генеральна продюсерка регіонального мовлення Суспільного Марія Фрей.

У фільмі «Кіровоградщина: життя на урані» йдеться про уранові ресурси Кіровоградщини, кризу видобувних підприємств, майбутнє уранових шахт області.

Зйомки відбувалися у Кропивницькому, Смоліному, Києві, Одесі. Спікерами стали академіки, доктори й кандидати наук, головний лікар обласного онкодиспансеру, заступник міністра енергетики, голова Енергоатому, керівництво «Схід ГЗК» і профспілки, шахтарі та їхні родини.

«На Кіровоградщині ми народжуємося й живемо з якоюсь такою  фаталістичною приреченістю, мовляв, хворіємо, вмираємо, все через нього, через уран.  Є багато страхів, міфів, стигматизації працівників уранодобувного підприємства, власне шахтарів. Ми самі, взявшись за цю тему, спершу були спантеличені тим, куди розвернути дослідження, яким має бути меседж. Адже тут і енергетична безпека, і екологія, і здоров’я, і долі людей», — ділиться продюсерка документального фільму Олена Горобець

Фільм «Покоління Золотої Алеї» — про зародження ринкових відносин в Україні на прикладі Хмельницького ринку, про народження підприємців як соціальної групи. 

Команда, що працювала над стрічкою, прагнула показати формування цінностей у 90-ті роки та їх переосмислення із зародженням ринкової економіки на прикладі покоління, працевлаштованого на речовому ринку. 

«Дрібне і середнє підприємництво — це та зайнятість, яка близька й хмельничанам, і одеситам. Особливо, його розвиток у 90-х. Проте сформовані на сьогодні гуртові ринки Одеси й Хмельницького мають чимало відмінностей за структурою. Як на мене, це свідчить як про загальні тенденції зародження бізнесу в Україні, так і про локальні особливості — живі процеси, які сформували підприємництво. У стрічці йдеться про формування цілого покоління підприємництва, яке виросло із хмельницького гуртово-роздрібного ринку», — каже продюсерка Суспільне Поділля Любов Тімкова.

Відвідати подію можуть усі охочі за умови дотримання карантинних вимог.

Нагадаємо, UA: ОДЕСА разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення. Щомісяця Суспільне дивляться, слухають і читають понад 13 млн українців.

Дивитися онлайн-проєкти Суспільного Одеси та слухати програми Українського радіо Одеса можна на сайті філії. Оперативні новини про Одещину — на портал Суспільне | Новини та на фейсбук-сторінці Суспільне Одеса.