Навчання універсальної журналістики для мешканців громад Одещини: як це було

Навчання універсальної журналістики для мешканців громад Одещини: як це було

19 гру. 2023

15 грудня жителі/-ки громад Одеської області, які взяли участь у проєкті розбудови гіперлокальної мережі кореспондентів Суспільного, завершили навчальний курс із мультимедійної журналістики. Роботи зараз аналізує команда Суспільного і згодом обере тих, хто стане гіперлокальним кореспондентом/-ою Суспільне Одеса у своїй громаді, та розповідатиме про неї на всю країну.

Читайте також: Суспільне Одеса отримало 36 заявок на навчання мультимедійної журналістики

Навчання охопило весь процес створення журналістського матеріалу за стандартами Суспільного мовника: від розробки теми та підготовки до знімань та монтажу. Крім практичних вправ, учасникам розповіли, чому важливо проводити фактчекінг, як протидіяти дезінформації, перевіряти факти та розвивати критичне мислення, а також познайомили з принципами конвергентної журналістики. 

Учасники/-ці  поділилися враженнями про співпрацю з тренерами проєкту та командою Суспільне Одеса.

Наталя Гаврилова, Ізмаїл: «Для мене цей проєкт став можливістю спробувати свої сили та дізнатися багато нового. Я дуже дякую тренерам за можливість навчатися, за знання та практичні  вміння, які тепер я буду використовувати в своїй професійній діяльності. Щиро дякую всій команді за те, що були з нами. Мені було приємно бути частиною цього проєкту».

Віталій Кирилюк, Балта: «Моя мотивація участі у проєкті – мрія стати журналістом. Навчання від Суспільного стало моїм квитком у цю професію. Навчання виявилось дуже корисним. Багато актуальної інформації від тренерів, які можуть зрозуміти кожного студента і відповісти на будь-яке питання. В цьому і полягає суть навчання, тому що ми зможемо переймати професійні знання від професіоналів. Також мене мотивувало те, що, на мою думку, Суспільне – це саме про історію людей, про яку я хочу говорити в своїй громаді. Я бачу, що поряд зі мною живуть неймовірні люди, які кожен по-своєму вносить свій внесок як у нашу Перемогу, так і в майбутнє нашої країни».

Тетяна Гавриленко, Кілія: «Я долучилася до проєкту, тому що Суспільне близьке мені по духу і я би хотіла стати частиною цієї потужної команди, стати голосом громади. Під час навчання я дізналась багато нової інформації, деталі, які, я впевнена, знадобляться мені в моїй журналістській діяльності. Наше навчання пройшло на одному подиху. Дякую Суспільному».

В’ячеслав Вірич, Березівка: «До проєкту я долучився з великим бажанням працювати на Суспільному. Усі тренери доносили до учасників максимальний обсяг матеріалу. Я думаю, що в голові у кожного відклалися практичні поради, які треба застосовувати на практиці з урахуванням усіх рекомендацій».

Альона Мовчан, Херсон: «Хочу подякувати Суспільному за цей чудовий курс, за нові знання, які я отримала. Вони дуже корисні, бо скільки б ти не працював у сфері, не завжди можеш встигати за якимись оновленнями. Я раніше працювала в журналістиці, а зараз більш у культурній сфері, тому все те, що мені давали було для мене новими знаннями. Дякую за аналіз і роботу. Суспільне робить дива і людей розумнішими».

Читайте також: Суспільне розбудовує гіперлокальну мережу кореспондентів: команда зустрілася з громадами Одещини

Володимир Сліпець, Чорноморськ: «Я вирішив долучитися до цього проєкту, тому що побачив open call для всіх бажаючих. Вважаю, що отримані навички та знання обов’язково мені знадобляться у формуванні дописів, статей і різних корисних матеріалів для молоді Чорноморської громади та загалом Одеської області. Найбільше всього мені запам’яталися тренери, тому що у них багато знань та навичок, якими вони змогли з нами поділитися. Буду намагатися всім користуватися у майбутньому, щоб не робити типових помилок».

Володимир Багненко, Херсон: «Я народився і виріс у Херсоні. Зараз не знаходжусь там, але постійно їжджу допомагаю, волонтерю і хочу бути більше корисним для рідного міста та громади, тому долучився до навчання Суспільного. Я вдячний за конкретні практичні поради та завдання, деякі прості, деякі складні. Для мене навчання від Суспільного – це якісний продукт, за який щиро дякую і рекомендую всім, хто також буде долучатись і продовжувати навчатись».

Навчання тривало чотири тижні і включало теоретичні онлайн-лекції та практичні завдання. Тренерами-менторами для команд стали: 

  • Ангеліна Карякіна, медіаменеджерка та журналістка, радниця голови правління Суспільного Мовлення;
  • Анна Цигима, режисерка документальних проєктів і фільмів Лабораторії Журналістики суспільного інтересу;
  • Лук’ян Галкін, виконавчий продюсер телеканалу Суспільне Культура;
  • Євгенія Моторевська, українська журналістка й відеопродюсерка документальних проєктів, керівниця відділу журналістських розслідувань The Kyiv Independent.

Нагадаємо, Суспільне Мовлення — найбільша незалежна медіакомпанія України — розбудовує гіперлокальну мережу журналістів, які працюватимуть у своїх громадах. У жовтні команда Суспільне Одеса в рамках комунікаційного туру відвідали десять громад та проїхали близько 2700 кілометрів за шість днів.  Майже шістсот жителів Ізмаїльської, Кілійської, Ренійської, Арцизької, Білгород-Дністровської, Березівської, Балтської, Кодимської, Подільської та Чорноморської громад Одещини відвідали  зустрічі з командою Суспільного.

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт та національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Маємо Суспільне Медіатеку — платформу унікальних відео та аудіо Суспільного від 1950-х і до сьогодні. Захищаємо свободи в Україні.

На Одещині 一  це телеканал Суспільне ОдесаУкраїнське радіо Одеса та цифрові платформи: 

* Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Данією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, стійкому та підзвітному багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.