Воєнні виклики для медійників півдня України: конференція за участі Суспільне Одеса

Воєнні виклики для медійників півдня України: конференція за участі Суспільне Одеса

23 гру. 2023

Команда Суспільне Одеса взяла участь у конференції «Blackout Odesa Conference», яка відбулася 22 грудня на базі Media Centre Ukraine – Odesa. Медіаексперти, пресофіцери, редактори одеських, миколаївських та херсонських видань, репортери та фіксери із досвідом роботи на фронті, викладачі журналістських факультетів обговорили виклики, які долають вони та їхні команди упровдовж 2022-2023 років, та здобутий досвід. 

Читайте також: Навчання універсальної журналістики для мешканців громад Одещини: як це було

Про південноукраїнські медіа, які обрали для себе працювати в соцмережах, а не розвивати сайт, як вони себе позиціонують та чи відчувають конкуренцію з класичними новинними порталами? Про це йшлося на дискусії  «Медіа без сайту або медіа 3.0», модераторкою якого стала шеф-редакторка Суспільне Одеса та південного хабу Суспільного Діана Зубар. У розмові взяли участь: Валерій Лавровський (видання «Маяк»), Владислав Кириленко («Gogol.media»), Ніка Полякова («Море людей»), Віра Рябущенко («The Odesa lover»). Повна трансляція дискусії за посиланням.

«Конференція стала тим інструментом, який нарешті зміг об’єднати журналістів із півдня. Звісно, найважливішою панеллю була військова, де вкотре обговорили заборони з боку командування працювати на території Херсонщини. Дуже шкода, що до дискусії не змогла долучитися начальник Об’єднаного координаційного пресцентру сил оборони півдня України Наталя Гуменюк, адже вона координує роботу журналістів на півдні, — каже Діана Зубар. — Отримала велике задоволення від модерації панелі про медіа, які працюють без сайтів. Вони відходять від класичного розуміння ЗМІ, але це і дає їм можливість бути більш прогресивними, приваблювати молоду аудиторію та задовольняти її потребу в контенті».

Як південні медіа встояли під час повномасштабної війни і як це — висвітлювати війну у рідному місті? Про це кореспондент Суспільне Одеса Дмитро Васильєв розповів на панельній дискусії концеренції «Військова журналістика на півдні: як медіа впорались із новим викликом». 

«У мене не було на початку повномасштабного вторгнення досвіду виїзду до зони бойових дій для висвітлення тих чи інших подій, а у 2023-му році він з’явився», — сказав Дмитро Васильєв.

Журналіст розповів, як змістилися акценти і теми роботи з матеріалами на воєнну тематику. «Зараз просто поїхати на Донбас і записати історію військового — це вже не настільки цікаво (для аудиторії медіа — ред), як на початку повномасштабного вторгнення. Тому я для себе постійно борюся з дрифтуванням між умовно регіональною тематикою, тому що як кореспондент регіонального медіа я вимушений шукати те, що буде безпосередньо цікаве регіональній аудиторії, і тим, щоб зробити унікальний матеріал», — каже Дмитро Васильєв.

Разом із кореспондентом Суспільне Одеса у цій дискусії взяли участь Артем Перфілов, фіксер та Юлія Химерик, «The Reckoning Project», ексрепортерка «Слідство.інфо» (онлайн). Повна трансляція дискусії за посиланням.

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт і національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Маємо Суспільне Медіатеку — платформу унікальних відео та аудіо Суспільного від 1950-х і до сьогодні. Захищаємо свободи в Україні.

На Одещині 一  це телеканал Суспільне ОдесаУкраїнське радіо Одеса та цифрові платформи: 

*Організатори заходу: Суспільне Одеса, Media Center Ukraine, Інститут Політичної Інформації, Медіабаза. Одеса, Херсон та Інтент. 

Фото: Media Centre Ukraine – Odesa