Зрозуміти, що є дійсно новиною – Олена Кваша про найскладніше у взаємодії з медіа

Зрозуміти, що є дійсно новиною – Олена Кваша про найскладніше у взаємодії з медіа

8 кві. 2021

8 квітня відбувся онлайн-захід на тему: «Органи місцевого самоврядування і медіа: налагодження продуктивного діалогу», який організував Одеський регіональний офіс Програми «U-LEAD з Європою». 

До участі в онлайн діалозі було запрошено експертів - представників медіа Одещини, окрема секція для презентації  можливостей  була надана Суспільному мовнику Одещини.

Учасниками заходу зі сторони місцевого самоврядування були представники громад, відповідальні за зв’язки зі ЗМІ і громадськістю, голови громад, їх заступники та представники ЗМІ. Модерувала зустріч експертка з висвітлення Програми «U-LEAD з Європою» Євгенія Генова.

Читайте також: Суспільне Новини серед лідерів дотримання журналістських стандартів — перша хвиля моніторингу ІМІ у 2021 році

Продюсерка Одеської філії Суспільного Олена Кваша взяла участь у сесії «Актуальність та оперативність: що потрібно ЗМІ, аби регулярно висвітлювати діяльність громад Одещини»:

«Головне, що найскладніше для тих (ред. ланка самоврядування, громади), хто тільки розпочинає взаємодію з медіа – це зрозуміти, що ж є новиною, розібратися із форматами, які представлені сьогодні в медіа, зрозуміти, що дає підстави для виходу в ефір. В центрі уваги багатьох учасників суспільно-політичного життя вже давно представлений слот новин. Як кажуть – “якщо про це не сказали в новинах, цього не було”, і тут постає виклик перед представниками громад – “виявляється”, що не все, що відбувається в громаді цікавить телевізійників. І от виникає потреба розібратися з категорією “новина”  – зрозуміти принципи відбору подій до висвітлення редакціями телевізійних новин, зрозуміти, що важлива і картинка. Наші стандарти в цьому сенсі є публічними і зрозумілими, тому, якщо розуміти, що для Суспільного є новина – потрапити в ефір не буде складно, ми завжди готові до роботи. Багато інформаційних приводів для нашої команди продукують саме громади, за що – велика вдячність, адже це означає, що у вас відбуваються реальні події».

Продюсерка підкреслила, що інші сегменти ефіру не менш важливі і не менш цікаві для глядача. І в теле- і радіоефірі Суспільного Одеси це програми суспільно-політичного характеру, телевізійна версія «Радіодня» – чудова платформа для роботи і різних спеціальних проєктів, які команда вже починає планувати і запрошує до співпраці громади.  

«Наша спеціальна кореспондентка “Ранку на Суспільному” Олена Голда, наприклад, з радістю вирушить за цікавими історіями до будь-якої громади Одещини. Звісно, не забуваємо і про прояви в діджитал просторі нашої філії і, власне, я закликаю громади до співпраці! Ми відкриті і одна з наших цінностей – довіра нашої аудиторії»,зазначила Олена Кваша

Читайте також: UA: ОДЕСА: суспільний мовник завжди поруч

Також продюсерка розповіла про програми мовами нацменшин, які висвітлюють питання міжнаціональних взаємин поліетнічної Одещини, які виходять на UA: ОДЕСА та UA: Українському радіо Одеса

«Я готова бути на постійному зв’язку з громадами – ми працюємо саме для людей Одеської області, для України. Хочеться, щоб ми частіше і повніше говорили про різні аспекти вашого життя. Переконана, це можливо на сто відсотків, якщо ми будемо працювати спільно»,підкреслила Олена Кваша

Керівниця Одеського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» Юлія Молодожен звернула увагу учасників і учасниць на те, що громадам важливо вчасно інформувати про свою діяльність як жителів, так і зовнішні цільові аудиторії, зокрема засоби масової інформації, потенційних інвесторів, туристів тощо. 

«Важливо робити інформацію змістовною, цікавою та актуальною, а також такою, яка буде доречною для різних груп людей: старшого віку і молоді, бізнесу і туристам, журналістам онлайн-видань і журналістам телебачення тощо. Все це сприяє формуванню позитивного іміджу громади та розповсюдженню інформації про ваші успіхи й нові проєкти. Просто спробуйте пошукати, що про вас пишуть в Інтернеті: що вам видасть пошук? Тож сьогодні маємо гарну нагоду поспілкуватися з журналістами і отримати від них зворотній зв’язок: як розповідати про себе, щоб медійники брали ваші тексти, фото і відео та готували про вас цікаві публікації або сюжети», порадила вона.

Нагадаємо, UA: ОДЕСА разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (UA: Українське радіо, UA: Радіо Промінь, UA: Радіо Культура) входить до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — UA: Суспільне мовлення.

Дивитися і слухати програми й стежити за всіма заходами і випусками новин Одещини можна на сайті Суспільне | Новини, на сторінці Суспільне Одеса у Фейсбуці, інстаграм-сторінціютуб-каналі філії, телеграм-каналі та UA: Українському радіо Одеса, а також онлайн на сайті філії.

Як повідомити новину журналістам UA: ОДЕСА?

  • +38 (0482) 63 47 12 — зателефонувати на гарячу лінію новин;
  • news.odesa@suspilne.media — відправити e-mail;
  • у месенджері через Facebook
  • написати в Instagram.