На Суспільне Одеса запрацював телерадіомузей

На Суспільне Одеса запрацював телерадіомузей

3 гру. 2021

Цього тижня на Суспільне Одеса відкрили музей технологічного обладнання, котре використовували телевізійники та радійники ще до того, як з’явилися цифрові технології.

Читайте також: Команда Суспільне Одеса ініціювала публічну дискусію про культуру та просвітництво у регіоні 

У музеї представили обладнання в хронологічній послідовності розвитку телевізійної техніки. Серед експонатів – камери, відеомагнітофони, носії, аудіомагнітофони, мікрофони, вимірювальне та освітлювальне обладнання. Найстаріший експонат – аудіомагнітофон 1973 року.

«Музейна кімната ділиться на дві частини — це техніка, з якою працювали радійники та телевізійники в минулому, та фотографії і документи визначних подій та людей, які поставили початок у розвиток вітчизняного телебачення. Експонати та стенди з фотографіями будуть ще поповнюватися тому, що за один раз не можливо було відшукати все те, що ми з продюсеркою філії хотіли б там бачити», — розповідає менеджер Суспільне Одеса Назарій Максимчук

До речі, частина апаратури цілком справна та може працювати. Усього поки що виставили більше 20 експонатів і два стенди з ексклюзивними фото.  

«Музей – наша ідея цього року. З березня ми з менеджером почали втілення цього задуму. Потрібно було починати все з голих стін в, буквальному сенсі слова. Відремонтовано приміщення зали, яка є і простором для зустрічей, творчих і колективних, до речі. З ремонтом нам допомогли учні професійно-технічного закладу. Потім йшла робота з відбору експонатів з тих предметів, техніки, що була на складах телекомпанії, їхній опис. Деякі експонати є унікальними і ровесниками, наприклад, нашого радіо. Колеги теж відшукали власні реліквії і передавали до експозиції. Роботу продовжуємо. Хочемо, щоб цей музейний простір став цікавим і для тих, хто вивчає фізику. Тож, розвиваємо ідею далі. Будемо раді партнерствам і підтримці», — каже продюсерка Суспільне Одеса Олена Кваша.

Також до музею долучили аудіовізуальний елемент – оцифровані плівки 50-60 років з окремими концертними номерами, виступами співака і кіноактора Леоніда Утьосова, акторів місцевих театрів того часу. Виступи були відзняті на Одеській студії. Керівництво Суспільне Одеса висловлює велику подяку колегам з Суспільне Кропивницький: Костянтину Карпову, Яні Бабак та Світлані Бербець, які допомогли відцифрувати архівні матеріали. Також, користуючись нагодою, продюсерка запрошує експертів і знавців допомогти ідентифікувати акторів.

Для проведення екскурсій та отримання інформації можна звернутися за номером телефону: (063) 231 94 92 або надіслати листа на електронну пошту: press.odesa@suspilne.media.

Нагадаємо, UA: ОДЕСА разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення. Щомісяця Суспільне дивляться, слухають і читають понад 13 млн українців.

Дивитися онлайн-проєкти Суспільного Одеси та слухати програми Українського радіо Одеса можна на сайті філії. Оперативні новини про Одещину — на порталі Суспільне | Новини та на сторінці Суспільне Одеса у Фейсбуці.