«Радіо – це любов з першої електромагнітної хвилі»: історії та спогади команди Українського радіо Одеси

«Радіо – це любов з першої електромагнітної хвилі»: історії та спогади команди Українського радіо Одеси

9 лют. 2022

До Всесвітнього дня радіо, який відзначають 13 лютого, журналісти і редактори Українського радіо Одеси розповідають про історію Одеського радіо, згадують, як починали працювати, шанують колег та діляться, чим для них є радіо. 

Сьогодні Суспільне Одещини — найбільший мовник в регіоні. На території області можна дивитися телеканал UA: ОДЕСА та слухати Українське радіо Одеса.  Команда радійників створює радіо-контент за стандартами журналістики, а також опанувала нові формати роботи. Серед своїх головних завдань вбачає розвивати у радіослухачів звичку дотримуватись інформаційної гігієни. 

Читайте також: Радіо Промінь почало мовлення в Одесі на частоті 88,5 FM

Діана Попкова, редакторка Українського радіо Одеса. Керівниця редакції. Веде токшоу «Вечірня студія» (щобудня о 17:20), міжрегіональний проєкт «Після фронту» (кожна остання неділя місяця о 17:10), рубрики «На захист Вітчизни», «Добро в дії», «Громадянське суспільство».

«Аудіоісторії супроводжували мене з дитинства. Малечою слухала платівки з аудіоказками – історії, зіграні активними перед мікрофоном і розроблені різноманітними звуками, які пасували до контексту. Батько на фоні слухав (і досі слухає!) передачі першого каналу Українського радіо та другого – Радіо Промінь.

В університеті ніхто не мав сумніву, що я залишуся в аспірантурі, але на 5-ому курсі я зупинила свій погляд на знайомому мені з дитинства радіо. Після короткої телефонної бесіди директор Володимир Невмитий запросив мене на співбесіду, і я не повірила, що це відбувається насправді. У день співбесіди я просиділа в приймальні декілька довгих годин, а директора все не було. Він був власним кореспондентом Українського радіо в Одесі і у пулі журналістів супроводжував якогось міністра під час робочого візиту. Коли я підвелася і йшла до виходу, Невмитий повернувся і провів мені екскурсію редакцією радіо (тоді ще на Троїцькій). Посадив у студії вперше у моєму житті, дав прочитати текст і серйозно так сказав: "Тепер, якщо ти після екзаменів до нас не повернешся, я знайду тебе за голосом навіть в Канаді!". Згодом розповів, що з першої фрази, сказаної мною телефоном, зрозумів, що у мене радійний голос і я маю працювати на радіо.

Тоді для мене це було дивним, оскільки все попереднє життя я соромилася, що голос у мене не дівчачо високий. Досі посміхаюся, коли незнайомці мені говорять: "У вас такий голос! Вам би на радіо працювати!". Ось так мій тембр компенсував брак досвіду і мене прийняли до лав радійників.

Тепер  щодня, з 2008 року і досі, з’являється усмішка: "О, зараз оформлюю "театр перед мікрофоном", як той, що в дитинстві слухала!", "О, роблю передачу про Нічлаву, ТНМК, Юрія Андруховича, Юрка Іздрика, беру інтерв’ю у них, як-от колись слухала на Радіо Промінь та Українському радіо. Напевно, така дитяча радість причетності до радіо стає тією енергією, яка рухає вперед», розповідає Діана Попкова.

Наталя Железогло, звукорежисерка Українського радіо Одеси. Забезпечує ефір, оздоблює радіопередачі, працює над подкастами та передачами у форматі «театр перед мікрофоном». Як авторка та ведуча, створює рубрику «Радіомандрівки», а також виступає дублеркою ведучої новин на радіо. На радіо потрапила влітку 2001 року.

«Тоді я навчалася на другому курсі у Художньо-театральному училищі ім. Грекова на відділенні звукорежисури. Наш викладач розподіляв нас на практику різними культурними закладами Одеси. Того дня ми побували в Українському театрі, на студії звукозапису та на Одеському обласному державному радіо. 

Чомусь ті радійні коридори на Троїцькій дуже вразили мене. Я настільки хотіла туди повернутися і проходити там практику, що тієї ж ночі мені наснилося радіо і я – працівниця цього радіо. Практику того року, як і наступного, я проходила на омріяному мною радіо, а на весні 2003 року почала тут працювати офіційно. 

Радіо – то любов всього мого життя! Але, окрім нього, я люблю фотографувати, під час Євромайдану в Одесі, навіть отримала прізвисько “Фотописець Одеського майдану”. Нещодавно почала знімати та монтувати відео. Обожнюю подорожувати Україною, а особливо Одещиною. Часом танцюю лінді-хоп і зовсім трішки вишиваю», розповідає Наталя Железогло.

Людмила Коллер, редакторка Українського радіо Одеса. Веде токшоу «Радіодень» (що будня о 12:10), «Радіоджем» (субота та неділя о 12:20), рубрику «Актуально сьогодні» та «Урок відповідальності».

«Кілька років тому мене запросили на Українське радіо Одеса як спікерку. Говорили про моє музичне дітище – гурт “Колір” разом з Володимиром Зайончковським в передачі “РадіоДжем”. 

Спонтанно, але миттєво після завершення ефіру прийшла ідея витягнути диплом журналістки із захаращеної шафи. Відтоді і дотепер передача “РадіоДжем” живе під моїм керівництвом, де багато про музику, яка мене цікавить і якою я займаюсь по досі у вільний від роботи час. 

Радіо, особисто для мене — це про життя, яке вирує навколо і ти разом з ним підхоплений магією звуку несешся на хвилях важливої суспільно-політичної місії. Радіо — це любов з першої електромагнітної хвилі», — розповідає Людмила Коллер.

Нагадаємо, Українське радіо — найбільша FM-мережа та найпопулярніше розмовне радіо країни із середньодобовим охопленням майже мільйон радіослухачів. 

Програми Українське радіо Одеса можна слухати у прямому ефірі на приймачах: Одеса – 91,4 FМ, Кам’ янське (Арцизький район) – 103,3 FМ, Болград – 105,7 FМ, Велика Михайлівка – 104,5 FМ, Кодима – 102,6 FМ, Подільськ – 103,6 FМ, Рені – 105,9 FМ, Тарутине – 99,2 FМ, Захарівка – 102,1 FМ, також на сайті філії та в мобільному застосунку suspilne.radio.