Радіоведучі Українського радіо Одеси Геннадій Степаненко та Олена Халілова 一 про знайомство з професією

Радіоведучі Українського радіо Одеси Геннадій Степаненко та Олена Халілова 一 про знайомство з професією

11 лют. 2022

До Всесвітнього дня радіо, який відзначають 13 лютого, продовжуємо публікувати розповіді журналістів і редакторів Українського радіо Одеси. Редактор Геннадій Степаненко та редакторка Олена Халілова діляться власними історіями, чому обрали саме цю професію.

Читайте також: «Вважаю свою роботу найцікавішою на світі». Ірина Сечковська та Світлана Стрельцова 一 про Українське радіо Одеса

Геннадій Степаненко веде токшоу «Вечірня студія» (щобудня о 17:10), автор спецпроєкту «Віртуальний музей Одеського Радіо» та подкасту «Фабрика звуків», рубрик «Експертний лікнеп» та «Нечужі в рідній країні». Його знайомство з дивовижним світом радіо розпочалося, ще в ясельному віці, коли дорослі показали, як зміниться звуковий простір навколо, якщо натиснути тугу кнопку на ламповомому радіоприймачеві.

 

«Дитяча фантазія домальовувала почуті звукові образи і, згодом, допитливість й пошук секрету появи голосів та мелодій у динаміку захопили мене настільки, що, навчаючись у 7-му класі школи, я вже мав кишеньковий радіоприймач “Юність”, який зібрав самостійно з дитячого радіоконструктора! Але цього було замало! Як і в будь-якому захопленні, спрацював закон: чим більше знаходиш відповідей на питання, тим більше азарту й нових питань виникає. 

Свого часу, особливо, не давало спокою питання щодо сигналів точного часу, які відомі радіослухачам всіх поколінь. Всі їх чули, але ніхто не міг мені пояснити чому останній, шостий сигнал, має різну протяжність протягом доби. Правильна відповідь, зізнаюся, просто здивувала мене! Її я знайшов у розділі “Відповідаємо на ваші запитання” в одному з випусків популярного в 1980-х роках щотижневика з анотаціями теле- і радіопрограмам. 

Минали роки, дружба з радіо лише зміцнювалася. І, вже як радіожурналісту, мені довелося пережити неабияке здивування, коли дізнався, яке відношення має радіо до мелодії курантів, що лунає на Думській площі, та до “Реквієму” біля пам’ятника Невідомому матросу в Одесі!

Проте, ще більше здивувань на нас чекає в майбутньому. Незабаром, технології радіо можуть пережити нову революцію! Але, це вже інша історія», зазначає Геннадій Степаненко.

Читайте також: «Радіо – це любов з першої електромагнітної хвилі» — історії та спогади команди Українського радіо Одеси

Олена Халілова, редакторка та ведуча новин, веде інформаційні випуски щобудня о 12:40 та 17:10, авторську передачу «Радійний моціон», рубрику «Нечужі в рідній країні». На радіо потрапила, коли було років 10-12. Саме Геннадій Степаненко долучив Олену до невідомої до того магії ефіру.

«Мама взяла мене із собою на роботу. Це були 90-ті, тоді багато з того, що роблять журналісти зараз, робили інші люди. Наприклад, моя мама Алла Сосновська друкувала їхні тексти, написані від руки. Її колега, журналіст Геннадій Степаненко, запросив мене у студію послухати, як він наживо веде ефір. І суворо сказав мені, дитині, сидіти тихенько. Першого разу я зайняла місце в куточку, намагаючись не дихати навіть. А потім “підкупила” його цукерками, щоб він знову брав мене до студії. За пристойні “хабарі” мені вже можна було сидіти поруч із ведучим. Саме тоді я закохалася в радіо і вирішила стати радіоведучою. 

Звісно, дитячі вподобання мінливі і мої мрії трохи мінялися, але після закінчення школи, я повернулася до бажання працювати на радіо. І втілила його саме на Одеському обласному радіо. Почала із роботи позаштатним кореспондентом, якому навіть не платили зарплатні. Але не зрадила улюблене місце роботи і от я вже 16 років тут. Зараз працюю редакторкою і ведучою новин Українського радіо Одеса. За велінням долі в одному кабінеті з Геннадієм Степаненко і ми знову обмінюємося цукерками», згадує Олена Халілова

Нагадаємо, Українське радіо — найбільша FM-мережа та найпопулярніше розмовне радіо країни із середньодобовим охопленням майже мільйон радіослухачів. 

Програми Українське радіо Одеса можна слухати у прямому ефірі на приймачах: Одеса – 91,4 FМ, Кам’ янське (Арцизький район) – 103,3 FМ, Болград – 105,7 FМ, Велика Михайлівка – 104,5 FМ, Кодима – 102,6 FМ, Подільськ – 103,6 FМ, Рені – 105,9 FМ, Тарутине – 99,2 FМ, Захарівка – 102,1 FМ, також на сайті філії та в мобільному застосунку suspilne.radio.